MFB Invest Zrt.

Az MFB Invest fő tevékenysége egyedi tőkebefektetések végrehajtása, kötvényjegyzés, illetve kockázati- és magántőkealapok elindítása.

Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest Zrt.) az MFB Csoport tagja, tevékenységének fókuszában a növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló középvállalkozások, nagyvállalkozások, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű projektek tőkefinanszírozása áll. 

Az MFB Invest eddig közel 70 hazai vállalatba, 68 milliárd forint összegben fektetett be. Jelenlegi tevékenysége 3 fő befektetéstípusra épül. 

Elsődlegesek az egyedi tőkebefektetések, ennek keretében a gépiparban, az energetikában, az egészségügyben és a feldolgozóiparban bonyolít – legalább fél milliárd forint tőkeigényű – tranzakciókat, egyben a Hiventures Zrt. tulajdonosa is. (A Hiventures egyaránt kínál inkubációs befektetési terméket az induló startup vállalkozásoknak éppúgy, mint a már érettebb életszakaszban járó, a termékfejlesztésen, piaci validáción már túllépett cégeknek.) 

Az MFB Invest által nyújtott tőkebefektetés elsősorban jelentős növekedési potenciállal rendelkező, már működő vállalkozások számára optimális megoldás, de új projektcég finanszírozása sem kizárt. A finanszírozás maximum 70%-át tudja nyújtani az MFB Invest, 30% erejéig társfinanszírozóra van szükség.

Emellett a társaság tíz, különböző részpiacokra fókuszáló, nem saját kezelésű, közös tőkealapot jegyzett le, valamint vállalati kötvények jegyzésével is foglalkozik.

A kockázatitőke-finanszírozás mellett az MFB Bank tulajdonában álló más intézmények több más finanszírozási eszközt is biztosítanak a hazai vállalkozásoknak. A vállalati hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez vállal kezességet a Garantiqa, faktoring tevékenységet kínál az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt., ingatlanok adásvételével, bérbeadásával, létesítményüzemeltetéssel foglalkozik az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt. és a felsőoktatásban tanuló hallgatók megélhetési, tanulmányi költségeihez biztosít finanszírozást a Diákhitel Központ Zrt.

Maga az MFB Bank alapvetően különböző felhasználási célú és futamidejű hiteltermékeket, valamint az MFB Pontok hálózatán keresztül visszatérítendő európai uniós forrásokat kínál a hazai vállalkozások számára. 

Az MFB Csoport az MFB Gazdaságélénkítő Program keretében közel 1500 milliárd forintos finanszírozási segítséget nyújt a hazai vállalkozások számára a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. A programon belül a Hiventures három új tőkeprogramot hirdetett meg, összesen 371 milliárd forint keretösszeggel. 

A programok mentőövet jelenthetnek a bajba jutott, alacsony fedezettel rendelkező kkv-k számára (Kkv Mentő Tőkeprogram), illetve gyors segítséget nyújthatnak a sikeres, de a válság miatt megtorpant startupoknak (Startup Mentő Tőkeprogram). Emellett segítséget nyújtanak a bajba jutott stratégiai cégeknek, eszközt biztosítanak a vállalat- és ingatlanfelvásárlásokhoz bel- és külföldön egyaránt (Krízis Tőkeprogram I.).

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!