Hitel

A hitel egy pénzügyi művelet, amelyben a pénz tulajdonosa (hitelező) szerződés keretében meghatározott időre átadja a pénzét valaki másnak (adós), jellemzően hitelkamat reményében. A hitelező jellemzően egy bank, míg az adós egy magánszemély vagy egy cég.

Ha hitelt adunk valakinek, arról szerződést kötünk, amelyben megállapodunk a visszafizetés módjáról és a hitelkamatról, ami a pénz ára. A hitelért a kamat mellett jellemzően egyéb költségeket is fizetünk, legalábbis, ha banktól vesszük fel a hitelt, akkor szinte biztosan. 

Ha vállalkozóként hitelt veszünk fel, akkor annak költségei (elsősorban a kamat, de a különböző díjtételek is) a mindenkori adózott eredmény rovására megy. Ez nagyon fontos, mert vannak más finanszírozási formák, amik nem így működnek (lízing, tőkebevonás), és ezzel egészen más helyzetbe hozzák a vállalkozást. A hitelfelvételről akkor érdemes dönteni, ha az eredmény biztosítja a visszafizetést, vagy ha éppen attól emelkedik meg, hogy a hitelből veszünk például egy újabb gyártóberendezést. 

A hiteleknek nagyon sok fajtája van, aszerint hogy van-e fedezete, mi a fedezete (amit veszünk belőle vagy egy a hitelügylettől független ingatlan, vagy más hitelgarancia), mire használhatja azt az adós, milyen a futamideje, vagy a kamatozása, vagy hogyan oszlik meg a visszafizetés terhe az adós, az adóstárs, esetleg a kezesek között. És akkor még nem is beszéltünk mindezek kombinációiról. 

Egy vállalkozás a leggyakrabban banktól vesz fel hitelt. A bank azzal segít eligazodni a hitelek típusai között, hogy hitelkonstrukciókat (hiteltermékeket) dolgoz ki a jobb áttekinthetőség érdekében. Ezek jellemzően a nevükben hordozzák, hogy kiknek érdemes a bank szerint ilyen hitelt felvenniük (magánszemélyeknek, kisvállalkozásoknak, nagyoknak stb.) és milyen célt szolgálnak (áruhitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel, folyószámlahitel). 

Ha egy banktól magánszemélyként vennénk fel hitelt (vagy épp egy kereskedőn keresztül áruhitelt), akkor az összes kamat és költség egyetlen számban jelenik meg, ez a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!