Hitelcél

A hitelcél határozza meg, hogy a hitelt mire használhatja fel a hitelfelvevő.

A hitelkonstrukciók meghirdetett feltételei, illetve később a megkötött hitelszerződés meghatározza, hogy az adott konstrukció keretében felvett hitelt, kölcsönt milyen célokra lehet fordítani. A bank kérheti, hogy a hitelfelvevő a szerződésben előírt módon igazolja, hogy a pénzt valóban a meghatározott célra fordította.

A vállalkozás céljainak megfelelő hitellehetőségek feltérképezését célszerű annak átgondolásával kezdeni, hogy a napi működés finanszírozásához van-e szükség hitelre vagy valamilyen növekedési cél (beruházás, vállalatfelvásárlás stb.) miatt merült fel az igény a külső forrás bevonására.

A hitelcélra sokszor már a hitel elnevezéséből is következtetni lehet. A forgóeszközhitel a vállalkozás működési kiadásainak (készletek vásárlása, vevőkövetelések, munkaerő költségei stb.) finanszírozását szolgálja. Formáját tekintve lehet folyószámlahitel vagy rövid lejáratú, esetleg tartós forgóeszközhitel. Beruházási hitelből gépek, berendezések, tárgyi eszközök beszerzése, akár ingatlan vásárlása, meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítése és/vagy fejlesztése finanszírozható. Sajátos hitelcél lehet valamilyen akvizíció finanszírozása vagy a hitelkiváltás, azaz meglévő hitel újra cserélése.

A megfelelő hiteltípus kiválasztását követően érdemes tovább tanulmányozni a szóba jöhető hitelkonstrukciók felhasználására vonatkozó előírásokat. A kedvezményes feltételekkel kínált hitellehetőségek jellemző sajátossága, hogy – a beépített kamattámogatáshoz kapcsolódó szabályok miatt – ennél részletesebben is meghatározzák, hogy melyek az adott konstrukció keretében finanszírozható tevékenységek, azaz pontosan hogyan, mire történhet a hitel felhasználása.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!