Bérköltség / Személyi jellegű ráfordítás

Egy cég életében a személyi jellegű ráfordítások munkavégzéshez kapcsolódóan az eredmény terhére elszámolt tételek összességét jelentik.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cafeteria Hozam Osztalék

Ahhoz, hogy egy cég vezetőjeként meg tudjuk ítélni, hogy kit milyen formában és mekkora bérért foglalkoztassunk, tudnunk kell, hogy a munkabéren felül azt milyen további költségek, ráfordítások terhelik. Ehhez elengedhetetlen megismerni a személyi jellegű ráfordításokhoz kapcsolódó fogalmak jelentését.

A számviteli törvény szerint az eredménykimutatásnál az egyes különböző költségeket ráfordításként meg kell jeleníteni, mégpedig a következő bontásban (ezek az ún. költségnemek):

  • anyag jellegű ráfordítások (anyagköltség, igénybe vett szolgáltatások értéke, egyéb szolgáltatások értéke);
  • személyi jellegű ráfordítások (bérköltség, személyi jellegű egyéb kifizetések, bérjárulékok);
  • értékcsökkenési leírás;
  • egyéb költségek;
  • aktivált saját teljesítmények.

Személyi jellegű ráfordítások között tartjuk nyilván a cégünk munkájában résztvevőkhöz kapcsolódó költségeket. Maga a részvétel több jogi formában is történhet: így lehet munkajogviszony, megbízási jogviszony és tagi jogviszony is. A személyi jellegű ráfordítás maga is több, különböző jellegű költséget rejt, három fő csoportja a bérköltség, a személyi jellegű egyéb kifizetések és a bérjárulékok.

A bérköltség tartalmaz minden, a felek között létrejött szerződések és Munka Törvénykönyve alapján a munkavállalóknak és a megbízottaknak járó bruttó bért, jutalmat, prémiumot, bérpótlékokat, valamint a természetes személy tulajdonos (tag) személyes közreműködése ellenértékeként kivett összeget.

A személyi jellegű egyéb kifizetések tartalmazzák a munkaadó által jogszabályi előírás vagy saját elhatározása alapján a munkavállalónak a bérköltségen felüli juttatásait. A személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartozik többek között a betegszabadság díja, a munkába járással kapcsolatos költségtérítés, a lakhatási költségtérítés, a kiküldetés napidíja, a reprezentációs költségek, az étkezési hozzájárulás, a végkielégítés, a munkavállaló részére kötött biztosítás díja. 

A bérjárulékok a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás, továbbá minden olyan adók módjára fizetendő összeg, amelyet a bérköltség, a személyi jellegű egyéb kifizetések, illetve a foglalkoztatottak száma alapján szükséges megállapítani.

Utoljára szerkesztve: 2022. július 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!