Kamattámogatás

A kedvezményes kamatozású hitelek kamata az állami kamattámogatásnak köszönhetően alacsonyabb, mint a piaci szereplők által kínált hitelkonstrukcióké.

A jellemzően mikro-, kis- és középvállalkozások számára hozzáférhető kedvezményes hitelek (más néven visszatérítendő támogatások) egyik különleges előnye a piacinál alacsonyabb kamat. A hitelfelvevő által fizetendő kedvezményes kamat többnyire az állami kamattámogatásnak köszönhetően alacsonyabb.

A kamattámogatás mértékét időről időre jogszabály határozza meg. A kamattámogatás általában a teljes futamidő alatt fennáll, mértéke limitált és a teljes hitelösszeg százalékában meghatározott. A kamattámogatással csökkentett ügyleti kamat mértéke soha nem lehet kevesebb, mint 0%. 

A különféle kedvezményes hitelkonstrukciókhoz eltérő mértékű kamattámogatás társul. A valamely kedvezményes hitelkonstrukcióhoz igénybe vehető kamattámogatás mértékéről a hitelt folyósító pénzügyi közvetítők (bankok, hitelintézetek stb.), esetleg a kedvezményes konstrukciót kezelő szervezet (például az MFB vagy a KAVOSZ) honlapján keresztül célszerű tájékozódni.

A kamattámogatás a hitelfelvevő vállalkozásnak juttatott állami támogatásnak minősül és vonatkoznak rá az EU állami támogatással kapcsolatos szabályai és előírásai. A támogatástartalmat a hitelező bank számolja ki és erről írásban tájékoztatja a vállalkozást. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!