Pénzügyi vállalkozás / Pénzügyi közvetítő

Több más hiteltermék mellett a kedvezményes vállalkozói hitelkonstrukciókat is a hitelpiac szereplői közvetítik a vállalkozások felé.

A hitelpiac szereplői a különféle bankok, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások. Profitorientált, üzleti alapon működő szervezetek, saját üzletpolitikával és finanszírozási termékekkel, szolgáltatásokkal, amelyek a saját hitelkonstrukciók mellett az ún. kedvezményes konstrukciók közvetítésében is szerepet vállalnak.

A vállalkozások fejlődését az állam nemcsak vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázatokkal, hanem kedvezményes feltételekkel, igen gyakran a piacinál jelentősen kedvezőbb kamatozással kínált visszatérítendő támogatással, köznapi nevén kölcsönnel, hitellel is igyekszik ösztönözni.

Ezeknek a kedvezményes hitelkonstrukcióknak az a logikája, hogy az azt kezelő állami vagy a vállalkozásfejlesztést küldetésének tekintő más szervezet (például az MFB vagy a KAVOSZ) kialakítja a keretfeltételeket, meghirdeti a konstrukciót, melyre pénzügyi közvetítőnek jelentkeznek az egyes finanszírozó intézmények, bankok: de nem mindegyik minden konstrukcióra. 

Tehát előfordulhat, hogy valamely konkrét kedvezményes konstrukciót könnyebb „megtalálni” az azt kezelő szervezet honlapján keresztül, ahol a legfontosabb feltételek mellett az is kideríthető, hogy melyik pénzintézetnél, közvetítőnél lehet igényelni az adott konstrukcióban kínált hitelt. 

Amikor egy vállalkozás hitelfelvételben gondolkodik, értelemszerű döntés elsősorban a számlavezető, a vállalkozás múltjára, működésére rálátással bíró banknál utánanézni a lehetőségeknek. Ugyanakkor, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az adott banknál az összes, a vállalkozás számára a piacinál kedvezőbb feltételeket kínáló kedvezményes konstrukció elérhető, a hitellehetőségekről való tájékozódás során érdemes a kedvezményes konstrukciók kezelő szervezeteinek a honlapját is átnézni. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!