Visszatérítendő támogatás

Míg korábban az állami (EU-s) támogatások szinte kizárólag vissza nem térítendő támogatás formájában voltak elérhetők, addig mostanra egyre nagyobb teret nyernek a kedvezményes feltételekkel kínált, ám visszatérítendő források vagy ezek kombinációi.

Az állami (EU-s) támogatások között a (feltételes) a vissza nem térítendő támogatások mellett különféle kölcsönök, garanciák és tőkefinanszírozás is elérhetők a vállalkozások számára. Visszatérítendő támogatás alatt általában a kedvezményes feltételekkel, ezen belül igen gyakran a piacinál jelentősen kedvezőbb kamatozással kínált kölcsönlehetőségeket értjük.

A felvehető összeg és a futamidő tekintetében a kedvezményes konstrukciók minden igényt ki tudnak elégíteni: a pár százezer forintos projektektől kezdve a többmilliárdos beruházásokig, 1-től 15 évig terjedő futamidővel bezárólag mindenféle igényre van megoldás. 

Milyen elemekből áll össze ezeknek az ügyleteknek a kedvezményes volta?

Olcsóbb forrás: 

  • a kamathoz a legtöbbször állami kamattámogatás kapcsolódik, és ezáltal a ténylegesen fizetendő kamat jelentősen kedvezőbb, mint az ún. piaci feltételekkel kínált kölcsönök esetében. Jó néhány példa van akár 0% éves kamat mellett felvehető hitelre is.
  • az egyéb banki díjak is gyakran jelentősen alacsonyabbak, mint a piaci hiteleknél. Olyan konstrukció is elérhető, ahol nemcsak kamat, hanem egyéb díjak sem kerülnek felszámításra, azaz a THM (teljes hiteldíjmutató) nulla.

Kedvezőbb fedezeti elvárások: 

  • a legtöbb kedvezményes konstrukcióhoz lehetséges biztosítékként hitelgaranciát igénybe venni. Ez egyrészt jelentősen könnyíti a fedezethiányos vállalkozások hitelfelvételét. Másrészt jóllehet, a hitelgaranciának mindig van díja, azaz költséget jelent a hitelfelvevő vállalkozás számára, azonban ehhez is elérhető állami díjtámogatás.

Lényeges körülmény, hogy ezeknél a konstrukcióknál állami támogatásnak minősül a piacinál alacsonyabb kamat, valamint a hitelgarancia-szervezet által állami viszongaranciával, illetve díjtámogatással biztosított kezességvállalás

A támogatásokra vonatkozó EU-s szabályok előírják, hogy egy-egy projekt vagy egy-egy vállalkozás milyen mértékű támogatásban részesülhet. Ha egy kölcsönügylet kapcsán a vállalkozás túllépné a megengedett határt, úgy kell módosítani a felveendő hitel paramétereit (pl. a kölcsön összegét), hogy annak támogatástartalma a határ alá csökkenjen.

Sajátos lehetőséget jelentenek az ún. kombináltan igénybe vehető támogatási lehetőségek: ezek ugyanazon projekthez egyszerre kínálnak vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kamatozású kölcsönt. Ezeknél előírás a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele, illetve a kölcsön összege meg kell, hogy haladja a támogatás összegét. Ezekre az ügyletekre is igaz, hogy a támogatásintenzitás soha nem lehet 100%-os, azaz mindig szükség van saját forrás bevonására is egy-egy projekt megvalósításához. 

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!