THM / Teljes hiteldíjmutató

A THM – azaz teljes hiteldíjmutató – egy százalékban kifejezett érték, azt mutatja, hogy a tőkén felül mennyit kell visszafizetni egy év alatt a banknak kamatként vagy valamilyen hitelköltségként. A THM-et minden banknak kötelező megadnia, bármilyen magánszemélynek nyújtott hitelről is legyen szó.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Díjtámogatás / Állami díjtámogatás Garancia Hitel

Ha egy banktól magánszemélyként veszünk fel hitelt (vagy épp egy kereskedőn keresztül áruhitelt), akkor az összes kamat és költség egyetlen számban jelenik meg, ez a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató. 

A THM kiszámításánál a következő tételekkel számolnak: kamat, kezelési költség, értékbecslés és helyszíni szemle díja, ingatlan-nyilvántartási eljárás díja, a hitelközvetítőnek fizetendő díj, bankszámlavezetés díja. 

A THM kiszámításánál bizonyos költségeket nem vesznek figyelembe, jellemzően azokat, amik nem biztos, hogy bekövetkeznek. Tipikusan ilyen a késedelmi kamat, hiszen ha nem késünk a törlesztőkkel, akkor ilyet nem kell fizetnünk, de ugyanilyen az előtörlesztés díja is, ami ugyancsak nem kalkulálható előre, hiszen azon múlik, hogy akarunk-e előtörleszteni vagy sem. Emellett a THM értelemszerűen nem tartalmazza a változó kamatozású hitelek kamatkockázatát sem.

Ugyancsak nem tartalmazza a THM a közjegyzői díjat, a fedezetre kötendő biztosítás és esetleges hitelgarancia díját. A pénzintézetek a reklámokban szereplő ajánlataik THM-számításánál 5 millió forintos hitelösszeggel számolnak 20 éves futamidőre, de szinte sosem pont ennyit és így akarunk felvenni, ezért a konkrét hitelünkre vonatkozó THM eltérhet ettől. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!