Előtörlesztés

Az előtörlesztés a hitel összegének az eredetileg tervezettnél hamarabb történő visszafizetése.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Hiteltörlesztés Diszkontálás Jelzálog

Az előtörlesztés a hitelfelvevő törvény adta joga: eszerint a futamidő alatt lehetősége van a hitel vagy a kölcsön összegének teljes vagy részleges előtörlesztésére. Erre a hitelszerződésben, illetve az általános szerződési feltételekben rögzített módon kerülhet sor.

Az előtörlesztés lehet részleges (a teljes tőketartozásnak csak egy részét fizeti vissza lejárat előtt a hitelfelvevő) vagy teljes, ebben az esetben végtörlesztésről van szó. Végtörlesztés esetén a hitelszerződés lezárul.

Az előtörlesztési szándékot előzetesen (az előtörlesztés napját általában 5 banki munkanappal megelőzően) írásban kell bejelenteni a bank felé.

Az előtörlesztés kapcsán a hitelnyújtónál költségek (pl. adminisztrációs, szerződésmódosítási stb. díjak) merülnek fel, illetve elesik a bevételei egy részétől (hiszen az eredetileg szerződötthöz képest rövidebb ideig/kisebb összeg után fizet neki kamatot a hitelfelvevő), emiatt az előtörlesztésért a bankok általában előre rögzített mértékű díjat számítanak fel. 

Az előtörlesztési díj mértéke bankonként eltérő. Előfordulhat az is, hogy bizonyos feltételek mellett (pl.  kamatfizetési napon való előtörlesztés esetén stb.) az előtörlesztés díjmentes, az esetek zömében azonban az előtörlesztett összeg 0,5-1%-a az előtörlesztési díj.

A hitelfelvevő pedig annak mérlegelésével tudja eldönteni, hogy megéri-e előtörleszteni, hogy többet spórol-e a kamaton (hiszen az előtörlesztést követően kisebb a fennmaradó tőketartozása, tehát a fennmaradó futamidőre kevesebb kamatot is fog fizetni), mint amennyibe neki az előtörlesztés kerül.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!