Jelzálog

Amennyiben a felvett hitel biztosítéka ingatlan, akkor az ingatlanra jelzálogot jegyez be a hitelező.

A hitelező javára szóló jelzálog alapja a hitelező és a hitelfelvevő között létrejött hitelszerződés. A jelzálogjog bejegyzésre kerül az ingatlan tulajdoni lapjára az illetékes földhivatalnál. A jelzálogbejegyzés tartalmazza a hitelfelvevő által felvett hitel/kölcsön összegét, valamint annak járulékait (kamatát és egyéb banki díjait) is. A jelzálogjog bejegyzése az ingatlannal fedezett hitel/kölcsön folyósításának feltétele.

Lényeges, hogy a bejegyzett jelzálogjog összege a futamidő alatt nem változik. Tehát adott esetben hiába csökken menet közben a hitelfelvevő tartozása, az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog összege változatlan marad. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a bank a bejegyzett összeget követelné, mindig csak az aktuális összeget kérheti.

A hitelező a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését is kérheti a hitel biztosítékaként. Az elidegenítési tilalom bejegyzése esetén az ingatlan nem adható el szabadon, a terhelési tilalom bejegyzésekor az ingatlan (pl. egy újabb hitel biztosítékaként történő) további terhelését akadályozza meg.

A jelzálogjog bejegyzésével az ingatlan tulajdonjoga nem száll át a hitelezőre, az továbbra is az eredeti tulajdonos tulajdonában marad, aki azt használhatja, hasznosíthatja.

Amennyiben azonban a hitelfelvevő nem vagy nem megfelelően teljesíti a hitelszerződésből fakadó fizetési kötelezettségeit, a hitelezőnek lehetősége van a jelzálogjog alapján – az erre vonatkozó szabályok betartásával – az ingatlan értékesítését kezdeményezni és a befolyt vételárból kiegyenlíteni a hitelfelvevő aktuális tartozását. 

A hitel teljes visszafizetését követően a bejegyzett jelzálogjogot töröltetni szükséges, az nem történik meg automatikusan. A törlési engedélyt a hitelfelvevő kérelmére a hitelező (a bank) állítja ki, melyet szintén be kell nyújtani az illetékes földhivatalhoz.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!