Szabad felhasználású hitel

A szabad felhasználású hitel olyan hitel, melynek hitelcélja – kis túlzással – szinte bármi lehet.

A szabad felhasználású hitel hitelszerződése alapvetően nem tartalmaz semmilyen arra vonatkozó megkötést, hogy a hitelfelvevő mire használhatja fel a kapott kölcsönt, sőt ezt akár „menet közben” is eldöntheti, és nem is kell bejelentenie a bank felé.

A szabad felhasználású hitel felhasználását tekintve tehát sokkal rugalmasabb, mint azok a hitelek, ahol kötött a hitelcél. Ugyanakkor a rugalmasságnak mindig ára van, amit lehet, hogy magasabb kamat vagy kisebb hitelösszeg, esetleg rövidebb futamidő, vagy akár több biztosíték formájában „fizet meg” a hitelfelvevő.

Másrészt a szabad felhasználhatóság könnyen csapdává is válhat. Egy szabad felhasználású hitel rugalmassága könnyen elfedi például a nem megfelelő futamidő választásából eredő kockázatokat. Elsőre jó (és főleg könnyen kivitelezhető) ötletnek tűnhet egy egy évre felvett folyószámlahitelből beruházást finanszírozni, a kérdés viszont az, hogy mi fog történni egy év múlva, amikor a folyószámla-hitelkeret lejár, a beruházás viszont még értelemszerűen nem térült meg.

Ennélfogva egy vállalkozás finanszírozási portfóliójában megfelelő helyen kell kezelni a szabad felhasználású hiteleket. Amikor lehet, érdemes olyan hitelt választani, ami valóban arra a célra szolgál, amire a vállalkozás azt használni szeretné. Érdemes – egyfajta biztonsági tartalékként – annyi szabad felhasználású hitelkerettel rendelkezni, amivel rugalmasan megoldható a napi ügymenet során előre kevéssé kiszámítható vagy ingadozó likviditási igény.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!