Hitelkeret

A hitelkeret a hitelszerződésben meghatározott összeg, melyet a bank a hitelfelvevő rendelkezésére tart.

A hitelkeret a több részletben lehívható hitelekhez kapcsolódó fogalom. Arra utal, hogy a bank egy keretösszeget tart a hitelfelvevő rendelkezésére, melyet ő a rendelkezésre tartási idő alatt egy vagy több részletben lehívhat. Előfordulhat az is, hogy a hitelfelvevő végül nem is hívja le teljes egészében a hitel összegét. 

A lényeg, hogy a bank vállalja, hogy a hitelszerződésben meghatározott ideig és feltételekkel a hitel összegét a rendelkezésére bocsátja. Annak tényleges igénybevételét, lehívását a hitelfelvevő kezdeményezi. A hitelkeret terhére – amennyiben a hitelszerződés ezt lehetővé teszi – a hitelfelvevő egyéb hitelműveleteket is kezdeményezhet, így például bankgarancia kibocsátását is kérheti a banktól.

Amennyiben a hitelkeret még rulírozó is, az arra is lehetőséget ad, hogy az egyes hitelösszegek visszafizetését követően azok a hitelfelvevő igénye szerint újra lehívásra kerüljenek.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!