Rendelkezésre tartás

A hitelkeret rendelkezésre tartása során van lehetősége a hitelfelvevőnek lehívni a hitel összegét.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Rendelkezésre tartási idő Rulírozó hitel Kölcsön

Hitelfelvétel során a hitelező gyakran azt vállalja, hogy egy adott összegű hitelkeretet biztosít a hitelfelvevőnek. A rendelkezésre tartás azt jelenti, hogy amennyiben a hitelfelvevő teljesíti a folyósítás feltételeit, a rendelkezésre tartási idő alatt egy vagy több részletben felhasználhatja a hitel összegét.

A rendelkezésre tartás során a még fel nem használt összegekre a hitelfelvevő kamatot nem, de ún. rendelkezésre tartási jutalékot már fizet, ami tulajdonképpen a bank rendelkezésre állásának díja. A rendelkezésre tartási díj éves alapú (azaz időarányos), a le nem hívott hitelösszegre vetített díj mértéke általában évi maximum 1%. 

A rendelkezésre tartási díj felszámításának kezdete a hitel/kölcsön igénybevételi lehetőség megnyílásának napja, utolsó napja pedig a rendelkezésre tartási idő utolsó napját megelőző nap. Ha a hitelfelvevő a rendelkezésre tartási idő vége előtt teljes egészében lehívja a hitel/kölcsön összegét, akkor a rendelkezésre tartási idő véget ér a teljes összegű lehívás (folyósítás) napját megelőző napon. Természetesen az is lehetséges, hogy a hitelfelvevő végül nem veszi igénybe a hitel/kölcsön teljes összegét, ebben az esetben a rendelkezésre tartási idő végéig le nem hívott összegeket a későbbiekben már nem tudja lehívni.  

A rendelkezésre tartási díj megfizetése – eltérő megállapodás hiányában – a kamatfizetéssel egy időben esedékes.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!