Rulírozó hitel

A rulírozó vagy feltöltődő hitel lehetővé teszi a korábban lehívott, majd visszafizetett hitelösszegek újbóli lehívását.

Rulírozó hitelről beszélünk, ha a hitelfelvevőnek lehetősége van a hitelkeret terhére korábban lehívott hitelösszege(ke)t visszafizetni, majd újból lehívni azokat. Rulírozó hitel esetén a rendelkezésre tartási idő és a futamidő hossza megegyezik.

A rulírozó hitel jellemzően forgóeszköz-finanszírozás céljára nyújtott rugalmas hitelkeret, ahol a hitel igénybevétele és visszafizetése a hitelfelvevő igényei szerint és kezdeményezésére történik.

A rulírozó hitel alkalmas lehet olyan forgóeszköz-szükségletek finanszírozására, amelyeknél a finanszírozási igény nem áll fenn tartósan: ilyen lehet például a vállalkozás anyag- és árukészletének vagy a vevőkövetelések finanszírozása, akár szezonalitással, esetleg egy elnyert pályázat előfinanszírozásával összefüggő forrásszükséglet biztosítása.

A rulírozó hitelkeret nagy előnye a rugalmasság, illetve az a tény, hogy kamatot – természetesen – csak a ténylegesen igénybe vett hitelösszegek után kell fizetni. 

Működését tekintve a rulírozó hitel speciális esete a folyószámlahitel, melynek lényege, hogy minden, a bankszámlára beérkező összeg csökkenti a folyószámlahitel-tartozás összegét, és az a futamidő alatt újra és újra lehívható.

A pénzintézetek forgóeszköz-finanszírozó hitelmegoldásainak kínálatában a folyószámlahitel, illetve az eseti hitelek mellett ún. rulírozó forgóeszközhitelek is szerepelnek. A rulírozó forgóeszközhitel (éppen rulírozó jellegénél fogva) rugalmasabb, mint az eseti forgóeszközhitel, kamatozás tekintetében pedig várhatóan kedvezőbb, mint a folyószámlahitel.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!