Forgóeszköz

A forgóeszközök olyan eszközök, amelyek csak rövid ideig vannak a cég birtokában, leginkább azért, mert gyorsan valami más lesz belőlük: az alapanyagból termék, a követelésből jó esetben pénzeszköz válik. Ha jól finanszírozzuk a forgóeszközöket, például erre szolgáló hitellel, akkor folyamatosan zökkenőmentesen működhet a cégünk.

A forgóeszközök olyan eszközök (aktívák), amelyek csak rövid ideig maradnak a vállalkozás tulajdonában abban a formában, amelyben léteznek. Tipikus példa az alapanyag. Egy pékségnél a liszt forgóeszköz, hiszen önmagában is van értéke, de elég gyorsan feldolgozzák: magasabb értékű péksüteményt állítanak elő belőle, és azt értékesítik. 

Az értékesített áru után a vevővel szemben követelés lép fel, amely szintén forgóeszköz. A követelésnek is van önmagában értéke. A pékségben (ha nem más vállalkozásoknak árusít) a követelés azonnal pénzeszközzé alakul, de számtalan más iparágban – például a szellemi termékek előállítóinál – eltelik némi idő a teljesítés és a pénz beérkezése között. 

A forgóeszközök közé tartoznak tehát a készletek és a követelések, valamint a pénzeszközök, és a rövid lejáratra tartott értékpapírok is. Mindezek folyamatosan formát váltanak, jellemzően lejárnak vagy értékesítik őket, hogy az így kapott pénzt aztán ismét visszaforgassák a termelésbe. Az állóeszközökkel ellentétben forgóeszköz jellemzője tehát, hogy gyorsan alakot vált, vagyis mint a neve is mutatja, „forog”.

A forgóeszközök esetében gyakran felmerül azok finanszírozásának kérdése is: a fentebb említett pékségnél komoly tétel a liszt, de egy asztalosnak a faanyagot, egy fémipari cégnek a rézhuzalt, az acéllemezt kell drága pénzen megvennie. Jó esetben ezekből gyorsan terméket készítenek, és azt magasabb áron eladják, de amíg ez nem történik meg, addig is újra meg újra finanszírozni kell a forgóeszközök megvásárlását. 

Erre ma már nagyon jó forgóeszközhitelek vannak, amelyeknek pont az a lényege, hogy ilyen gyorsan forgó, rendszeresen ismétlődő kiadásokat tudunk belőlük fizetni, aztán amikor pénzhez jutunk, törleszteni. Egy-egy jó forgóeszközhitel tehát nagymértékben javíthatja cégünk likviditását, vagyis az azonnali fizetőképességet, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy zökkenőmentesen, folyamatosan működjön a vállalkozás. 

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!