Eszközök / Aktívák

Az eszközök vagy aktívák olyan dolgok, amelyek cégünk tulajdonában vannak, és amiket jövedelemszerzésre használunk fel.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Immateriális javak Mérlegfőösszeg Biztosíték

Az eszköz név ne tévesszen meg senkit, nemcsak szerszámokról beszélünk. Az eszköz itt – számviteli értelemben – gyakorlatilag mindent jelenthet: tárgyakat, berendezéseket, termelőeszközöket, készletet, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, követelést, pénzt vagy vagyoni értékű jogokat is, a lényeg, hogy ezeket a cég használja is üzletszerű működése során és annak érdekében.

Az eszközök, más néven aktívák tehát egy vállalkozás tulajdonában álló, értékkel bíró vagyonelemek, amelyeket az adott cég többnyire jövedelemszerzésre használ fel. Az aktívák közé tartoznak a befektetett eszközök, a forgóeszközök és az aktív időbeli elhatárolások. Mint látható, az eszközök közé nem csupán a kézzel megfogható vagyontárgyak tartoznak, hanem jogok, elvont értékek, szabadalmak, know-how-k is.

Elengedhetetlen kitétel, hogy az aktívák minden esetben számszerűsíthető értékkel bírjanak, akár tárgyak (mint például a cég gyártósora), akár vagyoni értékű jogok (mint például a bányászati jog vagy a bérleti jog). Egy céges mérlegben épp ezek az eszközök szerepelnek majd a mérleg eszközoldalán: a másik oldal azoké a forrásoké, melyekből ezeket finanszíroztuk – ezek a források vagy passzívák. 

Az aktívákat több szempont szerint is lehet csoportosítani, az egyik leggyakoribb felosztás az időbeliségük alapján különbözteti meg az eszközöket. A rövid lejáratú aktívák – ilyenek a követelések, készletek stb. – egy éven belül szolgálják a céget. A hosszabb lejáratú eszközök – mint például a befektetett pénzügyi eszközök, tárgyi eszközök, vagyoni értékű jogok stb. – évekig, adott esetben évtizedekig a cég vagyonát képezhetik. 

Fontos ugyanakkor, hogy az aktívák egy része az idővel veszít az értékéből az amortizáció vagy a piaci folyamatok miatt: a tíz éve méregdrágán vett berendezés valószínűleg ma már csak a töredékét éri az eredeti árának. 

Mindez azért is lényeges, mivel az aktívák értéke általában önmagában is jelentős részét képezheti a cég vagyonának, akár nyereséges, akár veszteséges a vállalkozás. Ennek akkor lehet különös jelentősége, ha valamiért rákényszerülnénk ezek értékesítésére, ami segíthet a talpra állásban, vagy ha már nem szeretnénk folytatni a munkát, akkor a megnyugtató lezárásban.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!