Változó kamat

Ha változó kamatozású hitelt veszünk fel, azzal kell számolnunk, hogy a hitel kamata a futamidőn belül megváltozhat. Ha a futamidő kamatperiódusokra van osztva és azokon belül fix a kamat, akkor csak a kamatperiódusok végén változhat a kamat.

A fix kamatozású hitel egyszerű, jól kiszámítható ügy, ám épp ezért gyakran – pl. várhatóan csökkenő kamatkörnyezet esetében – nem igazán előnyös, hogy a teljes futamidőre már előre rögzítettük a kamatot. Ezzel szemben a változó kamatozású hiteleknél az ügyleti kamat, azaz az a kamat, amiből végső soron az aktuális törlesztőrészletünket számítják, a futamidőn belül megváltozhat. 

Ez persze azzal is jár, hogy a törlesztőrészletünk akár hónapról hónapra is ugrálhat – emelkedhet vagy éppen csökkenhet –, ami mindenképpen kiszámíthatatlanságot hoz az életünkbe vagy az üzleti terveinkbe, cégük cash-flow-jába. Ha a futamidő a hitelszerződés szerint kamatperiódusokra van osztva, akkor a kamat – és vele a törlesztőnk – csak a kamatperiódus végén változhat, de akkor velünk marad a következő kamatperiódus végéig. A kamatperiódus az az időszak, amíg a kamat nem változik, ez vállalati hitelek esetén lehet 1-3 hónap, lakossági jelzáloghitelek esetén akár 3-5-10 év is.

A változó kamatú hitelek kamata jellemzően két összetevőből áll, referenciakamatból és kamatfelárból, ezek összege az ügyleti kamat. Ebben a felállásban a referencia-kamatláb általában valamilyen nevesített, irányadó kamat, és jellemzően valamelyik jegybank jegyzi és publikálja. 

A referenciakamat feladata, hogy belevigye a kamat megállapításába a külső környezet változásait. A referenciakamatot általában valamelyik jegybank által jegyzett alap- vagy bankközi kamat adja, amelyek érzékenyen reagálnak a piaci szereplők várakozásaira, mindenekelőtt az inflációs várakozásokra. Ebből az is következik, hogy a banknak nincs ráhatása a referenciakamatra, az az ő számára éppen úgy külső erők által meghatározó tényező, éppúgy, mint a hitel felvelője számára. 

Az ügyleti kamat másik összetevője a kamatfelár, amelyben az adott hiteltípus, szektor, vagy éppen magának a hitelezett vállalkozásnak vagy magánszemélynek a visszafizetési kockázatát jeleníti meg a bank. A változó kamatnak ezt az összetevőjét a bank határozza meg.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!