Fix kamat

Fix kamat esetén a hitelszerződésben megállapított ügyleti kamat a teljes futamidőben ugyanakkora, így a törlesztőrészlet is végig kiszámítható.

  • + Végig kiszámítható, a teljes futamidőre rögzített kamatszint és törlesztőrészlet.

  • - Ha a világban és idehaza is tartósan csökkenő a kamat, akkor bukunk rajta.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Kamatfelár Kamatkockázat Államkötvény

A fix kamat azt jelenti, hogy a hitelszerződésben megállapított kamat a teljes futamidő alatt állandó, így a törlesztőrészletünk sem változik az első befizetéstől az utolsóig. Sokszor hallani, hogy egy adott hitelkonstrukció kamata 3-4-5 éves kamatperiódusban fix. Ez ne tévesszen meg minket, mert a kamatperiódus végén (3-4-5 év múlva) viszont megváltozhat, ezért ezt a változó kamatozású hitelek közé soroljuk. 

A fix kamatozású hitelek a devizaadósság-válság óta jöttek divatba, mert akkor sokan megégették magukat azzal, hogy a forint gyengült és a svájcifrank-hitelek változó kamata megemelkedett, ami nagyon megemelte a forintban számolt és fizetett törlesztőrészletüket. 

A bank a fix kamatot úgy állapítja meg, hogy azon belül legyen neki egy kisebb-nagyobb puffer a rosszabb idők átvészelésére. Ez a puffer annál nagyobb, minél inkább elmarad a hitelfelvételkor aktuális kamatszint a hosszú távon szokásosnak mondhatótól. Ilyenkor a változó kamatozású hitelek ügyleti kamata jóval alatta marad a fix kamatozásúakénak, míg ha éppen inflációs időket élünk vagy kilátásban van egy közelgő válság, akkor az olló általában összezáródik. 

Hogy mivel járunk jobban hitelfelvevőként, az alapvetően a kockázatérzékelésünkön és a pozíciónkon múlik. Ha optimisták vagyunk a jövővel kapcsolatban, akkor jobb a változó hitel, ha ellenben a kockázat minimalizálására és a kiszámíthatóságra törekszünk, a fix kamatozást célszerű választani. Ha olyan üzletet viszünk, amely válság vagy megugró infláció esetén képes az áraiban áthárítani a kockázatot a vevőkre, akkor nyilván a változó kamat előnyösebb. Ha ellenben kicsi a mozgásterünk az árak megállapításában, de így is stabilnak tűnik az üzletmenet, akkor fix kamatozású hitelek mellett lesz nyugodtabb az álmunk.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!