Futamidő

A futamidő a hitel- vagy kölcsönszerződés megkötésétől számítva az az időtartam, amelynek végére a hitelfelvevőnek a hitelt, kölcsönt annak kamatával és egyéb költségeivel együtt maradéktalanul vissza kell fizetnie.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Kamatfizetés Hiteltörlesztés Jelzálog

Az egyes hitelkonstrukciók leírásában a bankok a futamidőt tekintve általában meghatároznak egy minimum és maximum időtartamot, amely arra vonatkozik, hogy milyen időtartamra lehetséges felvenni a hitelt, kölcsönt (például a hitel futamideje minimum 1, maximum 5 év).

Amikor a vállalkozás a hitel, kölcsön felvétele mellett dönt, arról is megállapodik a bankjával, hogy az adott szerződés pontosan milyen lejáratra szól. A futamidő az az időperiódus, amely alatt a hitelfelvevő a felvett hitelt, kölcsönt és annak költségeit (a kamatot és az egyéb banki díjakat) a szerződésben meghatározott ütemezés szerint a banknak visszafizeti. 

A hitelek, kölcsönök futamideje néhány hónaptól akár 15-20 évig is terjedhet. A rövid futamidejű hitelek általában legfeljebb 1 évre, a középlejáratúak 1-5 éves időtartamra szólnak. 5 évnél hosszabb futamidő esetén a hitel hosszú lejáratúnak minősül.

Ha letelik a futamidő, akkor megszűnik, lejár a hitel- vagy kölcsönszerződés, akkor is, ha a hitelfelvevő nem tett maradéktalanul eleget a visszafizetési kötelezettségének. Ugyanakkor a hitel- vagy kölcsönszerződés lejárata nem mentesíti a hitelfelvevőt a fennálló teljes tartozás megfizetésétől.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!