Egyéb banki díjak

Az egyéb banki díjak a hitelezéshez kapcsolódó összes költséget magukban foglalják, a kamaton kívül.

Hitel vagy kölcsön felvétele során a kamat mellett számos további költséggel kell számolnia a hitelfelvevőnek. 

A hitelekhez kapcsolódóan – a kamaton túl – felszámított, együttesen egyéb banki díjaknak nevezett díjak és jutalékok sokfélék lehetnek:

  • hitelbírálati díj
  • kezelési költség
  • szerződéskötési díj
  • rendelkezésre tartási jutalék
  • folyósítási vagy lehívási jutalék
  • szerződésmódosítási díj
  • előtörlesztési díj
  • hitelgarancia-díj
  • egyéb díjak, jutalékok, kezelési költségek

Az egyéb banki díjak bankonként, konstrukciónként jelentősen eltérők. Változó, hogy melyik bank, illetve melyik konstrukció mihez kapcsolódóan (pl. szerződéskötéshez, lehíváshoz, előtörlesztéshez stb.) számít fel, és ha igen, mekkora díjat, az előírt díj fix összegű vagy %-os mértékű, időarányos-e, évente vagy egyszer fizetendő-e stb.

Éppen emiatt hasznos a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató, amely nemcsak a kamatot, hanem az egyéb banki díjakat, költségeket is tartalmazza. A THM-et a bankok egységes módszertan alapján számolják és magánszemélyek hitelfelvétele esetén kötelesek közzétenni. 

A hitel összköltségének meghatározásához vagy egyes hitelek költségeinek összehasonlításához sokkal megalapozottabb tehát a THM-ből kiindulni, mint pusztán a hitel kamatát megnézni. Fontos, hogy az olyan költségeket, amelyek nem biztos, hogy felmerülnek, illetve nem számíthatók ki általános érvénnyel, még a THM sem tartalmazza (pl. késedelmi kamat, közjegyzői díj stb.), ezekre a hitelező banknál érdemes rákérdezni.

Vállalkozások hiteleire sajnos nem elérhető a THM, így a hitel összköltségének becsléséhez marad – a kamat mellett – az összes többi költség alapos felderítése és számbavétele. Ettől a lépéstől nem érdemes eltekinteni, mert az összeadódó egyéb banki díjak akár a hitel kamatával megegyező nagyságrendű költséget is jelenthetnek.

A kedvezményes, állami kamattámogatással kínált hitelkonstrukciók fontos jellemzője – az alacsony vagy akár 0%-os kamaton túl –, hogy általában a felszámítható egyéb díjak tekintetében is rendkívül kedvezők.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!