Kombinált hitel

Kombinált hitel felvételekor a vállalkozás egyszerre jut támogatáshoz és kölcsönhöz.

A kombinált hitelprogramok olyan kedvezményes finanszírozást kínáló konstrukciók, ahol a vállalkozás adott projektjéhez egy eljárásban igényelhet vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kölcsönt.

A kombinált hitelprogramok meghirdetése szintén a központi pályázati honlapon (palyazat.gov.hu) keresztül történik. A kombinált hitelprogramok könnyedén felismerhetők a szokásosnál is hosszabb kódszámukról, illetve már az elnevezésük is utal a kombinált jellegre (pl. az előző ciklusban a GINOP-1.2.3-8.3.4-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hitel).  

Ezeknél a programoknál kötelező a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele. Az ilyen konstrukcióknál a projekt elszámolható költségeinek finanszírozása tehát háromféle forrásból tevődik össze:

  • a vissza nem térítendő támogatás fedezi az elszámolható költségek jellemzően 30-45%-át,
  • a kedvezményes kölcsön összege legalább akkora kell, hogy legyen, mint a vissza nem térítendő támogatás összege és
  • a saját forrás kötelezően elvárt mértéke általában 10-25% közötti.

A kétféle pénzügyi termék (támogatás és kölcsön) igénylése egységes eljárásban történik, a támogatási kérelem tartalmazza mind a vissza nem térítendő támogatás, mind a kölcsön igényléséhez szükséges összes információt, nyilatkozatot stb.

A kombinált hitel teljes ügyintézése – a „sima” vissza nem térítendő támogatásokéhoz hasonlóan – az EPTK felületen történik. 

A kölcsön hitelbírálatát az MFB Bank végzi. Támogatásra csak az a támogatási kérelem jogosult, amely mind a vissza nem térítendő támogatás, mind a kölcsön tekintetében támogató döntéssel rendelkezik. A döntésről ebben az esetben is az EPTK-n kap értesítést a vállalkozás.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!