Elszámolható költségek / El nem számolható költségek

Az elszámolható költségek valamely projekt azon költségei, melyekhez a pályázati felhívás alapján támogatás igényelhető.

Az elszámolható költségek (vagy részletesebben: a projekt Európai Unióval elszámolható költségei) kizárólag olyan költségek lehetnek, amelyek a pályázati felhívás alapján

  • a projekt valamely támogatható tevékenységéhez kapcsolódóan merülnek fel, és
  • a felhívás elszámolhatónak minősíti őket, és
  • megfelelnek az elszámolhatóság általános feltételeinek.

A valamely projekthez, beruházáshoz uniós támogatást kínáló pályázati felhívás egyik legfontosabb, általában a felhívás 2. fejezetében olvasható rendelkezése, hogy az adott pályázat keretében mely tevékenységek támogathatók (önállóan vagy nem önállóan).

Emellett a felhívások, általában a 7. fejezetben, rendelkeznek arról, hogy a támogatható tevékenységekhez kapcsolódó költségek közül melyek és milyen arányban, illetve összetételben számolhatók el a pályázat keretein belül. Az elszámolható költségek körét a támogatási kategória (pl. de minimis támogatás, regionális beruházási támogatás stb.) is befolyásolja.

A nem elszámolható költségeket azok a költségek alkotják, melyek részei ugyan a projekt teljes költségének (beleszámítanak a projektértékbe), de a felhívás alapján nem támogatható tevékenységhez kapcsolódnak vagy támogatható tevékenységhez kapcsolódnak ugyan, de a felhívás szerint nem minősülnek elszámolhatónak. Esetenként a pályázati felhívások külön nevesítik azt is, hogy mely költségek minősülnek biztosan nem elszámolhatónak.

Az elszámolhatóság általános feltételeit a pályázati felhívás szintén rögzíti, jellemzően a 7. fejezet részeként.

A támogatási kérelem részeként benyújtott költségvetésnek tartalmaznia kell a projekt teljes költségét.

Az elszámolható költségekhez is legfeljebb a felhívás 3. fejezetében meghatározott összegben és maximális mértékben (támogatásintenzitás) igényelhető támogatás. Az elszámolható költségek fennmaradó részét, illetve a nem elszámolható költségeket a pályázónak önerőből kell biztosítania.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 11.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!