Szállítók forgási sebessége

A szállítók forgási sebessége a vállalkozás szállítóállományának kihasználtságáról ad információt: a szállítókkal szembeni fizetési fegyelmet, fizetési hajlandóságot mutatja.

A szállító állomány forgási sebessége azt mutatja meg, hogy a vállalat átlagos szállítói állománya hányszor fordul meg egy adott időszak (általában egy üzleti év) alatt. A mutató az értékesítés közvetlen költségének és az általános szállítói állománynak a hányadosa. Elemzések során – amennyiben a közvetlen költség kiszámításához nem állnak rendelkezésre a részletes adatok – sokszor a nettó árbevétellel számolnak, ez utóbbi esetben azonban a mutató felfelé torzít, amire az adatok kiértékelésénél érdemes figyelni. 

A mutató magas értéke jó fizetési fegyelemről árulkodik, az alacsony rossz fizetőkészséget vagy -képességet mutathat. Ezeket az adatokat azonban minden esetben a cég piaci pozíciójával és egyéb jellemzőivel együtt érdemes vizsgálni. Nem értékelhető például pozitívan a magas érték, ha a vállalkozás alkupozíciója erős, de nem él ezzel a szállítókkal szembeni fizetési feltételek kialakítása során.

A szállítók felé fennálló tartozások nagyságrendjét napokban is meg szokták adni – ez a szállítók átfutási ideje. Kiszámításakor az átlagos szállítói állomány és a közvetlen ráfordítások (ennek hiányában a nettó árbevétel) hányadosát szorozzák a napok számával. A mutató arról ad információt, hogy a vállalkozás átlagosan hány napra fizeti ki a szállítóit – magyarán mennyi ideig finanszírozzák a céget a szállítók. A magas érték elvileg kedvező, de utalhat arra is, hogy a cég likviditási problémákkal küzd, nem azért nem fizet, mert élt alkupozíciójával, hanem azért, mert nincs elegendő forrása kötelezettségei teljesítéséhez.

A szállítók forgási sebessége mutatót a vevők forgási sebessége és a készletek forgási sebessége mérőszámokkal együtt érdemes vizsgálni, ha megfelelő képet szeretnénk alkotni vállalkozásunk finanszírozási helyzetéről. Ezeket a mutatókat a bankok is elemzik, ha hitelt szeretne felvenni a cégünk.

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!