Vevők forgási sebessége

A vevők forgási sebessége a cég vásárlóinak fizetési fegyelméről ad információt. Azt mutatja, hogy egy üzleti év alatt átlagosan hányszor cserélődik ki a követelésállomány.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás tevékenysége stabilan finanszírozható legyen (mindig rendelkezésre álljon elegendő pénz a számlák kifizetéséhez), ismerni kell, miként folynak be a bevételek – tudni kell tehát, hogy vevőink miként teljesítik kötelezettségeiket. Ezt mutatja meg a vevők forgási sebessége mutató.

Számítása során az adott időszak (például egy üzleti év) átlagos árbevételét osztják az átlagos vevőállománnyal, az eredmény pedig azt jelzi, hogy az adott időszakban átlagosan hányszor cserélődik a vállalat követelésállománya. A magas érték elvileg arra utal, hogy a cég ezen a területen jól működik: vevői fizetési hajlandósága és fizetési fegyelme jó. 

Gyakran nem a forgási sebességet, hanem a vevők forgási idejét, az átlagos beszedési időt vizsgálják. Ennek számítása során az átlagos vevőállományt szorozzák az időszak napjainak a számával és osztják az időszak átlagos bevételével. A mutató azt adja meg, hogy átlagosan hány napra fizetnek a vevők. A magas érték nem kedvező, hisz a cég hosszú ideig finanszírozza vevőit, sőt ilyen esetben gyakran lejárt vagy behajthatatlan vevőkövetelések is lehetnek. Az alacsony érték elvileg kedvező, de piacvesztést is okozhat, ha egy cég túl szigorú (versenytársainál szigorúbb) behajtási politikát folytat. 

A vevők forgási sebessége a szállítók forgási sebessége, illetve a készletek forgási sebessége mutatókkal együtt a megalapozott pénzügyi terv elkészítéséhez szolgálnak hasznos információkkal, de természetesen a pénzintézetek is vizsgálják, ha a vállalkozás például likviditása javítása érdekében hitelt szeretne felvenni.

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!