Üzleti év

Az üzleti év általában az a 12 hónapos időszak, amiről a vállalkozás elkészíti a pénzügyi beszámolóját. Az üzleti év időtartama alapesetben megegyezik a naptári évvel, de el is térhet attól, sőt – ritka esetben – előfordulhat, hogy nem is 12 hónapig tart.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégbíróság Cégalapítás Adózott eredmény

Az üzleti év az az időszak, amiről a vállalkozás elkészíti a beszámolóját. Az üzleti év nem feltétlenül 12 hónap, és ha annyi, akkor sem feltétlenül januárral kezdődik és decemberrel végződik, vagyis az üzleti év megválasztásával el lehet térni a naptári évtől. De miért érdemes eltérni? 

A naptári évtől eltérni akkor szoktak és akkor lehet, ha egy külföldi székhelyű vállalkozás másik országbeli fióktelepéről van szó és a külföldi székhelyű vállalkozásnál eltér az üzleti év a naptári évtől. A másik lehetőség, ha külföldi anyavállalat konszolidálásba bevont leányvállalatáról vagy e leányvállalat leányvállalatáról van szó.

Az üzleti évet újfent meg lehet változtatni – a fentiek mellett – három, beszámolóval lezárt üzleti év után vagy az anyavállalat személyében bekövetkezett változás esetén, ehhez viszont meg kell változtatni a megfelelő létesítő okiratokat is. Ebben az esetben be kell mutatni a mérleg és az eredménykimutatás adatai mellett az azokkal összehasonlítható (egy üzleti évvel korábbi) bázisadatokat tartalmazó mérleget és eredménykimutatást is.

Egy üzleti év akkor nem tart 12 hónapig, ha egy cég alapításáról vagy megszűnéséről van szó. Alapításnál ritkán jön össze, hogy az adminisztráció, illetve az előkészületek után éppen január elsejével jegyezzen be egy céget a Cégbíróság. Üzleti évként kell kezelni és mérlegbeszámolóval kell lezárni az előtársasági időszakot is (amikor már okiratba van foglalva a cég létrejötte, de nem történt még meg a jogerős bejegyzés). Így mindjárt kettő üzleti év lehet rövidebb 12 hónapnál, az előtársasági szakasz és az utána következő első üzleti év is. 

Az sem gyakori, hogy a cég megszűnésének éve épp év végére essen. Ha felszámolásról van szó, a felszámolás időszaka egy üzleti évnek minősül, függetlenül annak időtartamától. Ha végelszámolásról, annak időszaka általában egy üzleti év. Amennyiben a végelszámolás 12 naptári hónap alatt nem fejeződik be, a végelszámolás időszaka alatt az üzleti év(ek) időtartama 12 hónap, míg az utolsó üzleti év 12 naptári hónapnál rövidebb is lehet.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!