Végelszámolás

A végelszámolás egy olyan cég életének a rendezett lezárása, aminek senkivel szemben nincsen tartozása.

A végelszámolás a jogi személyek jogutód nélküli megszűnésének rendezett formája: a tulajdonosok döntésével kezdődik, akik az erről szóló határozatukban egy végelszámolót is kijelölnek. Innentől kezdve a cég a nevét csak a „v. a.” („végelszámolás alatt”) kiegészítéssel használhatja. 

Végelszámolónak bárki megválasztható, aki a felkérést elfogadja. Arra is lehetőség van, hogy a végelszámoló a cég korábbi vezetője legyen.

A végelszámoló értesíti a végelszámolásról mindazokat, akiknek erről tudniuk kell (ilyen például az adóhatóság, a cégbíróság vagy a számlavezető bank). A végelszámolást a Cégközlönyben is közzéteszik. Ez azért fontos, mert a cég hitelezőinek ettől az időponttól 40 napjuk van arra, hogy a céggel szembeni követeléseiket bejelentsék. Ha ezt nem teszik meg, könnyen előfordulhat, hogy már nem lesz, aki helytálljon a tartozásért… 

A végelszámoló a végelszámolás ideje alatt lezárja (teljesíti, közös megegyezéssel megszünteti vagy felmondja) a cég szerződéseit, kifizeti a tartozásait és behajtja a követeléseit. Elkészíti a zárómérleget és a záró adóbevallásokat is. A cég vagyonának felosztására külön vagyonfelosztási javaslatot készít, amiről a tulajdonosok döntenek a végelszámolás lezárásakor.

A cég vagyonából először a hitelezőit kell kifizetni. A tulajdonosok az ezután megmaradt vagyont oszthatják fel egymás között. 

Fontos tudni, hogy a végelszámolás nem nyújt védelmet a hitelezőkkel szemben. Ha a cég a végelszámolás alatt válik fizetésképtelenné, ugyanúgy felszámoltatható, mint egyébként.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!