Jogutód nélküli megszűnés

Egy cég megszűnésének sok oka lehet. Van, amikor a megszűnés rendben zajlik, de sokszor az is előfordul, hogy a megszűnő cég rendezetlen adósságokat, megtérítetlen károkat, kifizetetlen számlákat hagy maga után.

A jogi személyek (cégek, egyesületek, szövetkezetek stb.) sem örök életűek, tulajdonosaik, alapítóik számtalan ok miatt dönthetnek úgy, hogy a történetnek legyen vége, és jogutód nélkül meg kívánják szüntetni a tevékenységüknek keretet adó jogi személyt. 

Ha egy rendben működő céget már nem érdemes tovább fenntartani, akkor a tulajdonosok úgy is dönthetnek, hogy végelszámolással jogutód nélkül megszüntetik. A végelszámolás egy cég életének a rendezett lezárása, ami a tulajdonosok akaratából történik. 

Előfordul viszont, hogy egy cégben olyan súlyos működési zavarok vannak, amelyek már a potenciális partnereit is veszélyeztetik. Ezért ilyenkor a jogszabályok a tulajdonosokon kívül másoknak is lehetővé teszik, hogy egy cég jogutód nélküli megszüntetését kezdeményezzék: a fizetésképtelen cégek hitelezői felszámolást indíthatnak a nem fizető adósuk ellen, a Cégbíróság pedig akár a cég kényszertörlését is elrendelheti.    

A felszámolás és a kényszertörlés tehát olyan megszűnési módok, amelyek a cég kudarcát jelentik. Ha olyan partnerrel találkozunk, aki korábban felszámolt vagy kényszertörléssel megszüntetett cégben volt vezető tisztviselő, legyünk különösen óvatosak vele!

A jogutód nélküli megszűnéssel a céggel szemben fennálló jogok és kötelezettségek is megszűnnek, ezekkel a továbbiakban már senki nem élhet, és senki nem köteles helytállni értük. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!