Felszámolás

Minden piaci szereplő közös érdeke, hogy a működésképtelen vállalkozások minél előbb eltűnjenek a gazdaság vérkeringéséből – ezt szolgálja a jogban a felszámolás intézménye.

Egy cég felszámolásának akkor van helye, ha a fizetési kötelezettségeit nem tudja teljesíteni: a törvény a hitelezőknek lehetőséget ad arra, hogy fizetésképtelen adósaik felszámolását kezdeményezzék. A felszámolással a fizetésképtelen vállalkozás jogutód nélkül megszűnik

Már egyetlen szerződéssel alátámasztott, befogadott és kifizetetlen számla is elegendő lehet hozzá, hogy egy céggel szemben felszámolási eljárás induljon. A felszámolással való fenyegetés ezért sokszor a követelések feletti pereskedés hatékony alternatívája is lehet. 

A felszámolás rendszerint azzal indul, hogy valaki, akinek a fizetésképtelen cég tartozik, a bírósághoz fordul és ezt kéri. Ha a felszámolást elrendelik, akkor a következők történnek: 

  • A Cégközlönyben közleményt tesznek közzé a felszámolás elrendeléséről. Ez azért fontos, mert innentől kezdve 40 nap áll a hitelezők rendelkezésére, hogy a céggel szembeni követeléseiket a felszámolóhoz (lásd alább) bejelentsék. Ha ezt a határidőt elmulasztják, minimális lesz az esélye annak, hogy valaha is a pénzükhöz jussanak. 
  • Innentől kezdve a cég a nevét csak az „f. a.” („felszámolás alatt”) toldattal használhatja. Ebből mindenki azonnal látja, hogy a helyzete kilátástalan és a vele való kapcsolat súlyos kockázatokat hordoz.
  • A felszámolás pillanatában a céggel szemben minden követelés azonnal lejár és esedékessé válik (mindegy, milyen fizetési határidő szerepel a számlán). 

A felszámolás megindításával a bíróság a felszámolói névjegyzékből egy felszámolót is kirendel a céghez. A felszámolóbiztos gyakorlatilag átveszi a cég irányítását és eladja minden pénzzé tehető vagyontárgyát. Ezt általában nyilvánosan (pl. árverésen), de mindenképp a lehető legmagasabb árat elérve kell megtennie. 

A hitelezőket (általában nem az összeset) rendszerint a cég megmaradt vagyonának értékesítéséből fizetik ki. Hogy milyen sorrendben, azt a törvény határozza meg. A sor végén álló hitelezőknek általában már nincs sok esélyük arra, hogy a pénzükhöz jussanak. Mivel a felszámolással a cég jogutód nélkül megszűnik, ők ilyenkor kénytelenek lenyelni a veszteséget.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!