Fióktelep

Egy cég fióktelepe olyan terület, ami nem a székhelyével azonos településen található, de ahol a cég mégis üzleti vagy üzemi tevékenységet végez.

A cég összes „helye” közül a székhelynek van a jogszabályok szerint kitüntetett szerepe, a többi tevékenységi helyszínt ehhez képest definiálják. A székhely tulajdonképpen az iroda, ahol a céget alapértelmezésben mindenki – köztük persze a hatóságok is – keresi. 

A cég fióktelepe egy olyan hely, ahol a vállalkozás üzleti vagy üzemi tevékenységet végez, és egyben ez a hely nem a cég bejegyzett székhelyével azonos településen van: ha az ilyen terület a cég székhelyével azonos településen van, akkor azt telephelynek nevezzük. 

A fióktelepnek nem kell olyan szigorú szabályoknak megfelelnie, mint a székhelynek, de ezt is be kell jelenteni, és itt is igaz, hogy csak olyan ingatlant lehet az alapító okiratban megjelölni, amely vagy a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég megállapodás alapján jogosult, és ezt tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel igazolni tudja.

Ha van fióktelep, érdemes alaposan körüljárni a kérdést a könyvelővel, mert ez adózási kérdéseket is fölvet. Kézenfekvő példa erre az iparűzési adó, amit mindig egy konkrét településnek fizetünk, éppen ezért az adót meg kell valahogy osztanunk a székhelyünk és a fióktelepnek otthont adó önkormányzatok között. Ennek mikéntjéről érdemes egyeztetni, mert a két település adószintje eltérő lehet.

Cégünknek természetesen lehet külföldön is fióktelepe vagy partnereink között lehetnek külföldi cégek magyarországi fióktelepei. A fióktelepekre vonatkozó külön jogszabály szerint a külföldi cégek magyarországi fióktelepe jogképes (azaz cégneve alatt a külföldi vállalkozás javára jogokat szerezhet, és terhére kötelezettségeket vállalhat), így vagyont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és persze perelhető is egyben. Ugyanez általában igaz a mi külföldi fióktelepünkre is, de azért ha az EU-n kívül, egy egzotikus országban készül megtelepedni egy vállalkozás, ennek azért érdemes utána néznie.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!