Egyéni vállalkozás / Egyéni vállalkozó

Az egyéni vállalkozás a lehető legegyszerűbb vállalkozási forma. Gyorsan, egyszerűen, alacsony költségek mellett alapítható: kezdő vállalkozóknak ideális választás.

  • + Az egyéni vállalkozás indítása egyszerű és olcsó.

  • - A vállalkozó tevékenységéért korlátlanul, azaz a családi vagyonnal is felel.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégalapítás Adó / Adózás Cégjegyzékszám

Egy vállalkozás indításakor nem szükséges feltétlenül céget alapítani, így a vállalkozás elindítása lényegesen olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb is lehet. Az egyéni vállalkozás egy olyan vállalkozási forma, amelynek során egy magánszemély adja a fejét vállalkozási tevékenységre. Nem alkalmazott, de nem is alapít céget (azaz bt.-t vagy kft.-t), nem von be üzlettársakat, hanem teljes egészében egymaga, a saját kockázatára vállalkozik. 

Meglehetősen egyszerű vállalkozási forma, ezért nagyon elterjedt. A legtöbb országban megvan a megfelelője, némileg eltérő szabályok mellett, de mindenhol megtalálható az egyéni vállalkozó – amelyet országonként másképp neveznek, de lényegében mindenhol hasonlót értenek alatta. 

Az egyéni vállalkozó itthon egy olyan magánszemélyt jelent, aki belföldön üzleti tevékenységet folytat. Olyan ember, aki számlát ad és aki beszámolóval tartozik az adóhatóság felé, igaz, csak az egyszerűbb, egyszeres könyvelés kötelező a számára. A bevételéből fedezi a költségeit, ebből adózik és ebből tartja fenn magát. 

Egy egyéni vállalkozás alapítása meglehetősen egyszerű – és interneten könnyen lebonyolítható – folyamat: szükségünk lesz egy székhelyre (és igény szerint telephelyre, fióktelepre), megfelelő tevékenységi körökre, és választanunk kell egy adózási formát is vállalkozásunkhoz, így szert teszünk egy adószámra is.

Az egyéni vállalkozónak az adózása meglehetősen egyszerű, különösen egy bizonyos összeghatárig. Évi 12 millió forint árbevételig ugyanis választhatja más cégformában működő társaihoz hasonlóan a katát, emellett az alanyi áfamentességet is, de van lehetőség átalányadózásra is. Iparűzési adót és – mivel egyéni vállalkozóként is kötelező a kamarai tagság – éves kamarai tagsági díjat viszont kell fizetni.

Egyéni vállalkozóként nem kötelező vállalkozói bankszámla nyitása, de mindenképp érdemes külön bankszámlát vezetni, hogy magánjellegű bevételeink és kiadásaink véletlenül se keveredjenek össze, mert ez áttekinthetetlenné teszi a vállalkozás pénzügyeit. Amint belép a vállalkozás az áfakörbe, onnantól viszont kötelező a vállalkozói bankszámla vezetése.

Az egyéni vállalkozás egyszerű és ezért népszerű gazdasági tevékenységi forma, ahol azonban a vállalkozó a teljes vagyonával köteles helytállni. Ez azt jelenti, hogy a magánszemély vagyona és a cég vagyona nem válik el, és ha magánszemélyként kárt okoz (például a szobafestő valami értékes berendezési tárgyat elront vagy eltör), akkor akár a saját vagyona terhére is fizetnie kell. 

Emiatt is, ha beindul a vállalkozás és nagyobb pénzügyi felelősséggel járó feladatok vannak kilátásban, a vállalkozás könnyen egyéni céggé, egyszemélyes kft.-vé vagy más vállalkozástípussá alakítható. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!