Cégforma

Egy vállalkozáshoz különböző cégformák közül választhatunk. Ezek alapvetően a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségekben és a felelősségi viszonyokban különböznek egymástól.

Ha céget akarnánk alapítani, akkor először is el kell döntenünk, hogy milyen cégformát válasszunk magunknak. Ha a terv nem egyből egy nagyvállalat megalapítása, akkor alapvetően az alábbi lehetőségek jönnek szóba. 

Egyéni vállalkozást érdemes létrehozni akkor, ha nem akarunk sokat költeni, valóban nincsenek társaink és nem is tervezünk társakat tulajdonosként bevonni a cégbe. Magyarán ez a kisebb, egyedül végzett tevékenységekre szabott cégforma. 

Nem árt tudni, hogy az egyéni vállalkozás korlátlan (teljes magánvagyonát érintő) felelősséget jelent a magánszemély részére, vagyis ha egyéni vállalkozóként valaki bajba kerül, adósságba veri magát, akkor azért a személyes vagyonával is felel. Az egyéni vállalkozás nagy előnye, hogy könnyen és lényegében online bejegyeztethető. Az egyéni vállalkozó bankszámlanyitásra kötelezett mint vállalkozó. 

Az egyéni vállalkozástól különböző cégforma az egyéni cég, mert ez már korlátolt felelősséggel rendelkezik, vagyis alapítója nem a személyes vagyonával felel a cég viselt dolgaiért, hanem csak a cégbe bevitt vagyonnal. 

Szóba jöhet még a betéti társaság, azaz a bt. Ennek létrehozásához kell egy beltag és legalább egy kültag. A beltag a teljes magánvagyonával felel a cég ügyeiért, míg a kültag viszont csak a társaságba bevitt vagyonával. A bt. alapítása pár tízezer forintból megoldható, és nincs minimális összegű alapítási vagyon sem. Fontos tudni, hogy a beltag nem lehet egyúttal egyéni vállalkozó, másik bt. beltagja, de még kültagja sem, vagyis ezt a cégformát nem érdemes választanunk, ha szerteágazó érdekeltségeink vannak vagy lesznek. 

Korlátolt felelősségű társaságot érdemes alapítani akkor, ha nagyot álmodunk, és feltételezhető, hogy idővel több partnert, tőkéstársat is be akarunk fogadni a cégbe tulajdonosként. Kft.-t 3 millió forint induló tőkével lehet csak alapítani, de azt nemcsak pénzben, hanem apportal is lehet teljesíteni. A kft. a bevitt vagyon összegéig felel a kötelezettségekért. A kft. a számviteli törvény alá tartozik, vagyis kettős könyvelést kell vezetnie és év végén éves beszámolót kell készítenie.

Ha nagyon nagy cégben gondolkozol, akkor alapítható még zárt vagy nyílt körű részvénytársaság is, de ez már nagyon nem az induló kisebb vállalkozások világa.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!