Kettős könyvelés

A kettős könyvelés olyan számviteli módszer, amely az eszközökről és a forrásokról, és az ezekhez kapcsolódó gazdasági műveletekről is nyilvántartást vezet. Eredményszemléletű, vagyis azt veszi alapul, amikor egy kiadás vagy bevétel felmerül, nem pedig azt, amikor ténylegesen meg is történik.

  • + Bonyolultabb céges tevékenységi struktúra esetén is világos és értelmezhető eredményeket ad.
  • + A banki hitelfelvételnél, beruházások tervezésénél komolyabb adatokat is ki lehet nyerni belőle.

  • - Bonyolultabb, mint az egyszeres könyvelés, és bizonyos vállalkozási formák esetében kötelező is.

Ha egy cég kettős könyvelést folytat, akkor a cég használatában vagy kezelésében, és persze a tulajdonában lévő eszközökről és azok forrásairól, továbbá a gazdasági műveletekről olyan könyvviteli nyilvántartást kell vezetnie, amely az eszközökben (aktívákban) és a forrásokban (passzívákban) bekövetkezett változásokat a valóságnak megfelelően, folyamatosan, zárt rendszerben, áttekinthetően mutatja.

A kettős könyvelés eredményszemléletű, vagyis akkor könyveli el az adott kiadásokat és bevételeket, amikor azok felmerültek, nem pedig akkor, amikor azok ténylegesen megtörténtek. Ilyen értelemben például egy karácsony előtt keletkezett kötelezettség akkor is az adott tárgyévre fog vonatkozni, ha a kifizetésére 30, 60 vagy még több napot kaptunk, és valójában már a következő évben utaljuk el a pénzt. Ugyanez persze fordítva is igaz, egy követelés decemberben már a tárgyévet erősíti, akkor is, ha a bevételünk januárban érkezik.

A kettős könyvelést megkülönböztetjük az egyszeres könyveléstől, amely csak a pénzeszközök tényleges változásait tartalmazza. Ennek megfelelően ott a bevételeknél a valóban befolyt összegek, a kiadásoknál a valóban kifizetett összegek szerepelnek. 

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb, komolyabb szervezeteket, társas vállalkozásokat (például egy kft.-t) a törvény kettős könyvelésre kötelezi, míg az egyszerűbb gazdasági formációk és vállalkozási formák, mint például az egyéni vállalkozás, vagy akár egy társasház egyszeres könyveléssel is letudhatják kötelezettségeiket.

Az eredményszemlélet azért is fontos, mert lehetővé tesz bizonyos adóoptimalizálást, mégpedig teljesen legálisan. Ha különösen jó évet zárna a cégünk és egyébként céges autóvásárláson vagy -lízingen is gondolkodunk, akkor érdemes lehet például azt decemberre előre hozni. Így az eredményt nagyban csökkentheti ez a lépés – ahogy az adófizetést is, akkor is, ha esetleg a költségek egy részét át tudjuk tolni a következő évre. 

Nem véletlen, hogy sok ilyen beszerzés az üzleti év végéhez kapcsolódik. Fontos, hogy ezzel csak a törvényesség keretei között mozogjunk, és tudatosan tervezzünk, vagyis itt is csak olyan kötelezettségeket vállaljunk, amit később ki is tudunk fizetni. Ebben is, mint sok minden másban, érdemes a könyvelőnkre hallgatni. 

Míg az egyszeres könyvelés elvben akár egy rendesen vezetett füzetben is működhet, a kettős könyvelésre ma már szoftvert kell használni vagy a könyvelővel használtatni.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 30.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!