Mérlegbeszámoló / Éves beszámoló / Beszámoló

A mérlegbeszámoló egy cég által kötelezően évente elkészített dokumentum, amelynek legfontosabb részei a mérleg és az eredménykimutatás. Néha – például hitelfelvételkor – év közben is el kell készíteni.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Eredménykimutatás Betéti társaság / Bt. Cégbejegyzés

A mérlegbeszámoló a céges számvitel egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – dokumentuma, amely tartalmazza az eredménykimutatást, a kiegészítő mellékletet és az üzleti jelentést is, de talán a legfontosabb eleme – amelyről a nevét is kapta – a mérleg. 

Ez a dokumentum egy cég vagyonát különböző szempontok szerint, például megjelenési forma, származás, eredet stb. szerint csoportosítja és egy adott időpontra vonatkozóan rögzíti. Szerepelnek benne az eszközök (aktívák) és a források (passzívák) is. 

Általában az üzleti év végeztével készítik el, mert a számviteli törvény rendelkezései szerint ilyenkor kötelező megcsinálni a törvényben meghatározott kivételekkel a társas vállalkozásoknak (azaz általában a bt.-knek, kft.-knek, rt.-knek, ugyanakkor egyéni vállalkozóknak nem kell). A gyakorlatban létezik a mérlegkészítés napja, ami azért kitüntetett dátum, mivel eddig a napig kell figyelembe venni a cég gazdálkodási eseményeit – ezt később a zárásnál fogadják el a tulajdonosok. 

A mérleg az üzleti év zárásakor megmutatja, hogy hova jutott el a vállalkozás, így a tulajdonosoknak fontos információval bír, mert kirajzolódik belőle, hogy miképp áll a cégük. Egyébként bármikor év közben is elkészíthető, így például, ha egy cég hitelt akar felvenni, netán tulajdonosai el akarják adni, akkor a bank vagy a vevő is kérni fogja, hogy tudja, hogy is áll a valóságban a vállalkozás. Készülhet felszámoláskor is, hiszen egy cég megszűnése idején is kötelező mérleget vonni. 

Az eredménykimutatás szintén az éves beszámoló része. Ez az anyag azt rögzíti, hogy egy adott időszakban – legtöbbször egy üzleti évre vonatkoztatva – milyen eredményességgel működött a vállalkozás. Arról szól, hogy mennyi költsége és mennyi bevétele volt, és ezeknek mekkora – és milyen előjelű – a különbözete. 

Része még a mérlegbeszámolónak a kiegészítő melléklet, amely részletesebb szöveges leírásokat, magyarázatokat ad a folyamatok alátámasztására, valamint számszerű adatokat is tartalmaz.

Attól függően, hogy milyen jellegű a cég, hány alkalmazottja van és mekkora az árbevétele, eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy pontosan milyen beszámolót kell készítenie. Ezek alapjai ugyanakkor megegyeznek, mindegyikbe kell mérleg például. Az ilyen szabályokra érdemes odafigyelni, mert elmaradás esetén lehetnek gondok, ezért tanácsos ezt is könyvelőre bízni.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!