Árbevétel / Nettó árbevétel

Minden cég működésének alapja annak bevételszerző – és ezen belül is elsődlegesen annak nettóárbevétel-szerző – tevékenysége.

A képlet mindenki előtt ismert és nagyon egyszerű: a nyereség a bevételek és a költségek különbözeteként áll elő abban a kedvező esetben, amennyiben a különbözet pozitív előjelű. A képletben szereplő bevétel pedig az az összeg, amelyet a vállalkozás az áruk és/vagy szolgáltatások értékesítése ellenértékeként kap, valamint az egyéb napi műveletek teljesítésével szerez (pl. egyéb bevételek, pénzügyi bevételek). 

A számviteli kimutatásokban az „értékesítés nettó árbevétele” címszó alatt szerepel a vállalkozás fő tevékenysége során megszerzett és realizált bevételek értéke, amit a számviteli törvény a tevékenység teljesítésének helye és a vevő személye szerint két részre bont: belföldi értékesítés és az exportértékesítés nettó árbevételére.

Az értékesítés nettó árbevételeként kell kimutatni a szerződés szerinti teljesítés időszakában értékesített, vásárolt és saját termelésű készletek, valamint a teljesített szolgáltatások ártámogatással és felárral növelt, engedményekkel csökkentett – általános forgalmi adót nem tartalmazó – ellenértékét.

Az értékesítés nettó árbevétele tehát azt mutatja meg, hogy mennyit számlázott ki a vállalkozás a vevői felé az adott üzleti évben. Ez kell, hogy fedezetet nyújtson az – áfa kivételével – az adókra, bérekre és minden más költségre, ráfordításra, kiadásra.

Az árbevétel elszámolásának egyik alapvető feltétele, hogy a partner, azaz a vevő elfogadja a teljesítést, ami egyben azt is feltételezi, hogy az a szerződésben rögzített feltételeknek megfelelően történt. A vevő általi elismerés a teljesítés elismerésére vonatkozik, azaz a szállítási vagy vállalkozási szerződés szerinti teljesítés igazolására. Fontos, hogy nincs lehetőség olyan bevétel kimutatására, amelynek pénzügyi teljesítése bizonytalan.

Az árbevétel elszámolásának alapvető bizonylata a vevő által elismert, elfogadott számla (ha az eladó számla, nyugta kiállítására nem kötelezett, akkor egyéb számviteli bizonylat).

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!