ÁFA / Általános forgalmi adó

Az áfát, vagyis általános forgalmi adót majdnem minden forgalomba kerülő áru vagy szolgáltatás után fel kell számolnia az eladónak valamilyen mértékben: e szabály alól csak néhány kivétel van. Ha értékesítünk, az áfa átfolyik a cégen, és bár bizonyos kiadások után jogszerűen visszaigényelhetünk valamennyit, tanácsos nem feszegetni a legalitás határait.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Osztalék Hozam Árfolyamnyereség

Az áfa, más néven általános forgalmi adó olyan adónem, amelyet elvben minden forgalomba kerülő áru, szolgáltatás után fel kell számítani. Az áfát az adott dolog értékesítője számítja fel, és a vevője fizeti meg. Ha a vevő továbbértékesíti azt, akkor ő is felszámolja, és a terméklánc végén a végső vevő fizeti meg azt. Az áfa tehát olyan adó, amelyet a forgalmazás minden szakaszában a hozzáadott érték után kell megfizetni, de az adóterhet a termék vagy szolgáltatás végső felhasználója viseli.

Hacsak nem alanyi áfamentes egy vállalkozás, akkor a számlát minden belföldi értékesítés után áfával növelten állítja ki, tehát olyan számlát ad, amin X összeg plusz áfa szerepel. Az X összeg a cég nettó árbevételét gyarapítja, az áfa pedig alapesetben az államot illeti. 

Mindazokon a (nem alanyi áfamentes) vállalkozásokon, amelyek értékesítenek, az áfa végül is csak „átfolyik”, hiszen a vevőjük befizeti azt (a nettóval együtt), az eladó pedig az áfát továbbfizeti az államnak. Ez általában havonta történik, de kisebb cégek lehetnek negyedéves vagy éves áfabevallók is.

Az államnak fizetendő áfa mértékét csökkenthetjük azzal, ha a költségeinket igazoljuk. Itt egy sor céges költség elfogadható, a céged működéséhez szükséges termelőeszközök beszerzése, de egy laptop vásárlása is ide tartozik számtalan, a vállalkozás működéséhez szükséges költség mellett. Arra mindenképpen vigyázni kell, hogy indokolatlan kiadást ne próbáljunk meg elszámolni, mert az adóhatóság nem szereti azt, ha valaki jogalap nélkül szeretne áfát visszatartani. Aki ezen a téren téved, súlyos bírságra számíthat, ha pedig az bizonyosodik be, hogy valaki folytatólagosan rengeteg áfát igényelt vissza jogalap nélkül, az a börtönt is kockáztatja.

Az áfa ugyanis sokakat csábít csalásra, különösen Magyarországon, ahol ez az adónem igen magas, alapesetben 27 százalékos. Néhány alapélelmiszerre, gyógyszerre és egyéb dologra alacsonyabb áfa is érvényben van, például 18, illetve 5 százalék, és vannak áfamentes termékek és szolgáltatások is. Erről részletes leírást itt található. A legtöbb esetben azonban mégiscsak 27 százalék az áfa, amiért már sokaknak megéri kockáztatni. 

Az áfa nem mindenhol ilyen magas, egyes országokban nem létezik, máshol pedig csak jelképes mértékű. Ahol magas, ott a döntéshozók úgy vélekednek, hogy a végső fogyasztást érdemes igazán adóztatni, mert ez elég igazságos: aki többet fogyaszt, több adót fizet akkor is, ha a jövedelmét feketén szerezte. Ez igaz is, csakhogy az egyes országok közötti eltérő áfakulcs sokakat ügyeskedésre késztethet, ilyenkor pedig a tisztességes piaci szereplők kerülnek versenyhátrányba.  

Ami a lényeg: ha cégvezetőként nyugodtan akarunk aludni, akkor fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy az áfát mindig pontosan és időben fizessük, mindig egyeztessünk könnyvelőnkkel, és ne próbáljunk meg olyan kiadás után visszaigényelni, ami vitatható. Jobb a békesség.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!