Alanyi adómentesség / Alanyi áfamentesség

Az alanyi áfamentességet választó vállalkozás nem köteles áfát fizetni, nem vonhatja le a neki felszámított áfát, és csak olyan számlát állíthat ki, amin nem szerepel áfa. Az alanyi adómentesség határa jelenleg évi 12 millió forint.

  • + Nem kell áfát felszámítani a termék árára.
  • + Jellemzően nem kell áfabevallást készíteni.

  • - Nem vonhatjuk le a nekünk felszámított áfát.
  • - „Csak” 12 millió forint árbevételig választható.
  • - Nem jelent árelőnyt, ha nem végfelhasználónak értékesítünk.

Bármilyen vállalkozás választhatja az alanyi adómentességet, amelynek árbevétele nem éri el a 12 millió forintot. Ha ezt választjuk, akkor nem kell áfát felszámítani az eladott áruk vagy szolgáltatások után, de nem is vonhatjuk le a nekünk felszámított áfát sem, és csak áfamentes számlát állíthatunk ki (a számlázási programokban alanyi adómentes kategóriaként szerepel jellemzően ez a lehetőség). Ráadásul jellemzően nem kell áfabevallást sem kiállítani, ami jelentős egyszerűsítés. 

Álljunk meg egy pillanatra az éves 12 milliós értékhatárnál. Ez mindig a nettó árbevételt jelenti, de már az első olyan számlát, amivel ezt az értékhatárt átlépi a cég, áfával kell kiállítani, és innentől kezdve az adott évben áfásan kell számlázni. Sőt a következő két évben is, mindaddig, míg egy teljes lezárt évben nem lesz az árbevétel megint kisebb, mint 12 millió forint. 

Ha éven belül alapították a céget, akkor az áfamentesség értékhatárát időarányosan (naptári napok számát tekintve) kell meghatározni. Amikor a cég átlépi az értékhatárt, akkor 15 napon belül értesíteni kell az adóhatóságot, amely ilyenkor átírja az adószámot: a kötőjelek közötti 1-est, 2-esre változtatja. Amíg erről nem kapunk hivatalos értesítést, addig is áfásan kell számlázni, és még az 1-es jelű adószámot kell a számlára írni. 

Bár úgy tűnhet, mindenkinek érdemes alanyi áfamentesnek lennie, hiszen így egy áfányi árelőnye keletkezik áfás versenytársaival szemben, de ez messze nem mindig igaz. Ha nem végfelhasználóknak értékesítünk, akkor ez az előny eltűnik, hiszen a vevőnk is tovább hárítja az áfát. Ha sok a költségünk vagy nagy beruházást valósítunk meg, de jellemzően nem végfelhasználóknak adunk el, akkor a dolognak nem sok értelme van, hiszen sok áfa levonásáról mondunk le ezzel, és az árelőny sem érvényesül.

Utoljára szerkesztve: 2023. március 19.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!