Cégjegyzékszám

A cégjegyzékszám a cég egyedi azonosítója.

A cégjegyzékszám a cég egyedi azonosítója. Arra szolgál, hogy a cégjegyzékben vagy egy cégadatbázisban a cég adatai gyorsan és egyszerűen megtalálhatók legyenek. Vannak nagyon hasonló nevű cégek, a cégjegyzékszám alapján azonban bármit gyorsan megtalálunk az cégadatbázisokban, és a cégjegyzékszám alapján dolgozza fel az adatainkat az összes hivatal is. 

A cégjegyzékszám három részre tagolódik, ezeket kötőjel választja el. Az első két számjegy a területileg illetékes cégbíróságot jelöli. A 01-es Budapestet, a másik 19 a 19 megyét jelöli ábécé sorrendben. 

A második két számjegy a cégformát jelöli. Ebből 23 van, köztük olyan speciálisak is, amikről egy átlagos vállalkozó aligha hallott (pl. európai szövetkezet). Egy a mindennapokban szokványos cég feltehetően a 06 (betéti társaság), a 09 (kft. ) vagy a 11-es (egyéni cég) jelet viseli. 

Az utolsó 6 számjegy a cég egyéni azonosítója, ezt egy rendszer generálja valamilyen algoritmus alapján, amikor bejegyeztetjük a cégünket. Fontos, hogy a cégjegyzékszám nem azonos az adószámmal. Az másképp épül fel, mert tartalmaz olyan karaktereket is, amelyből kiderül például, hogy alanyi áfamentességet választottuk-e vagy az áfa körbe tartozunk.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!