Cégjegyzék

Fontos, hogy a gazdasági forgalom szereplői hiteles forrásból tájékozódhassanak partnereikről. Ezért van szükség egy olyan nyilvántartásra, ahol a gazdasági társaságok legfontosabb adatai mindenki számára hozzáférhetők. Ez a cégjegyzék, amelyet a cégbíróságok vezetnek.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégbejegyzés Cégjegyzékszám Jogi személy

A cégbíróságok (amelyek a megyei törvényszékek részeként működnek) kezdettől fogva nyilvántartják a cégek különböző adatait. Egy gazdasági társaság ténylegesen csak akkor jön létre, amikor a cégbíróság a cégjegyzékbe bejegyzi.

A társaságok számára a törvény kötelezettségként írja elő, hogy amint adataikban változás következik be, azt szintén bejelentsék a cégbíróságnak. Ugyanígy törvény kötelezi a társaságokat arra is, hogy éves beszámolóikat a cégbírósághoz is eljuttassák.

Ezek a bejelentések és a cégbíróság ezekkel kapcsolatos döntései adják azt az adattartalmat, amelyből a cégjegyzék összeáll. A cégjegyzék nyilvános, tehát mindenki számára hozzáférhető. 

Azért hasznos a cégjegyzékből tájékozódni, mert – többek közt – a következő kérdésekre is választ kaphatunk belőle: 

  • Valóban képviselője a cégnek az a személy, aki ezt állítja magáról? Ha igen, akkor önállóan vagy mással együtt?
  • Nem áll esetleg a cég felszámolás, kényszertörlés alatt?
  • Melyek a cég pontos azonosítói (adószám, cégjegyzékszám)?
  • Mi a cég bankszámlaszáma?  

A cégjegyzék közhiteles, tehát a benne szereplő adatokra bárki bármilyen fórum előtt mint hivatalosan elismert igazságra hivatkozhat.

A cégjegyzék tartalmához sokféle módon hozzá lehet férni: egyes cégadatok az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálatának honlapján keresztül is lekérdezhetők, de vannak piaci szolgáltatások is, amelyek a cégjegyzék adatállományára támaszkodva különbözőképpen strukturált adatszolgáltatásokat biztosítanak.

A tájékozódás legegyszerűbb formája a cégkivonat kikérése, amely az adott társaság fő adatait összegzi. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!