Források / Passzívák

Egy cég eszközei számviteli értelemben azt mutatják meg, hogy mije van, míg a források azt, hogy az miből van.

Egy cégben lévő, a cég működéséhez, jövedelemtermeléséhez szükséges termelőeszközöket, vagyoni értékű jogokat, szabadalmakat összefoglalóan eszközök vagy aktívák néven hívjuk. A források vagy más néven passzívák a vállalkozásban rendelkezésre álló azon erőforrásokat jelölik, melyekből az eszközöket finanszírozni tudjuk, vagyis lényegében a cégben jelen lévő pénz valamilyen megjelenési formáját. 

Függetlenül attól, hogy mi a pénz megjelenési formája – pl. a pénztárban lévő készpénz, a céges bankszámlán pihenő számlapénz, vagy épp egy hosszabb időre értékpapírba fektetett összeg – az első és talán legfontosabb jellemzője, hogy az milyen forrásból származik. A cég tulajdonosai biztosították valamilyen formában a vállalkozás számára vagy a cégtől független forrásból érkezett?

Az első esetben saját forrásról beszélünk (ilyen pl. az alaptőke vagy a tagi hitel), a második esetben külső forrásról – ennek legjellemzőbb megjelenése a banki hitel

Egy további – szerencsére ritkábban előforduló – sajátosság, hogy a forrás lehet negatív is. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a vállalkozás tartozik valakinek: a beszállítóknak, az alkalmazottaknak, bármely partnernek. 

Egy cég forrásai lehetnek rövid vagy hosszú lejáratúak: az éven belül lejáró (azaz visszafizetendő) forrásokat nevezzük rövid lejáratúnak. Mindennek egy cég cash-flow tervezésekor van kiemelt jelentősége: rég rossz, ha pl. egy hosszabb távú beruházást rövid lejáratú forrásokból valósít meg egy vállalkozás. 

A pénznek van egy csodás tulajdonsága, amit úgy hívunk, hogy jelenérték: a pénz ma többet ér, mint holnap, mert ma befektethető, és így holnapra többet lehet belőle csinálni. Cégünk finanszírozásának tervezése során ezért a helyes hozzáállás, ha a forrásainkról minden esetben tudjuk, hogy mennyibe kerülnek és milyen időtávon mire szánjuk őket, vagyis tudatosan tervezünk a pénzzel – jöjjön az saját vagy idegen forrásból. 

Biztos működés és erős cash-flow mellett is simán elképzelhető, hogy alacsony kamatok mellett megéri egy olyan hitel felvétele, mely segít rövid távon is kiegyengetni a cég pénzáramlásának ingadozásait vagy egy beruházás esetén valamilyen lízingkonstrukcióval csökkenteni a kezdeti finanszírozás költségeit. A forrásbevonás tehát korántsem a gyenge cégek jellemzője, épp ellenkezőleg: a jól működő vállalkozásokat segítheti növekedésükben, üzleti céljaik megvalósításában. Ezek – azaz a külső és belső források helyes egyensúlyát – már nekünk kell a saját cégünkben megtalálnunk. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 30.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!