Cash-flow

A cash-flow a pénz áramlása, annak a kimutatása, hogy egy vállalkozásban milyen bevételek és kiadások keletkeznek. Ezek pontos előrejelzése, becslése abban segít eligazodni, hogy mikor, mennyi pénzünk lesz, és például lesz-e miből kifizetni egy jövőbeni kiadást.

  • + Nem bonyolult elkészíteni és áttekinteni.
  • + Jól tervezhető vele az, hogy mikor milyen kiadásokra lesz pénzünk.
  • + Jelzi, ha elszivárog a pénz.

  • - A rosszul elkészített cash-flow-val magabiztosan mehetünk bele rossz döntésekbe.

A cash-flow szó szerint a pénz áramlását jelenti. A cash-flow-kimutatás párhuzamosan mutatja be egy cég bevételeit és kiadásait. Ezt egy adott időszakra szokták bemutatni, tipikusan egy évre, hiszen a cash-flow a pénzügyi terv része, amit általában évekre lebontva készítenek el. 

A cash-flow azért lényeges, mert ennek segítségével látható, hogy mikor, mennyi pénz áll rendelkezésünkre a cégen belül. Ez a jelenre is megadható, vagyis tudható, hogy éppen most mennyi pénze van a vállalkozásodnak, de még ennél is fontosabb, hogy a cash-flow segítségével jó eséllyel előre lehet jelezni, hogy a jövő hónapban vagy jövőre, amikor egy nagyobb kiadásunk lesz, ki tudjuk-e fizetni azt (például, mert addigra bejön pénz egy korábbi üzletből). 

A cash-flow segítségével láthatjuk, hogy az előre látható bevételeink és kiadásaink mellett mikor, mennyi pénzünk lesz. Ha pedig éppen nem lesz, akkor arra az esetre pótlólagos finanszírozásról szükséges gondoskodni. 

Ennek segítségével tehát meg lehet becsülni például, hogy frissen megalapított cégünknek meddig fog tartani az induló tőkéje. Persze, csak akkor lesz jó a becslésünk, ha pontosan tervezzük a kiadásokat és a bevételeket. Ebben tévedni is lehet, ráadásul az élet sem mindig úgy alakul, ahogy elképzeljük, ezért nem árt némi tartalékot is beépíteni a rendszerbe, ahelyett hogy csak és kizárólag a cash-flow táblánkra hagyatkoznánk. 

A cash-flow egy egyszerű, de megbízható lázmérő is a cégben, hiszen segítségével jól látszanak azok a pontok is, amelyek egy-egy vállalkozás gyengélkedését jelzik. Ha például a cash-flow-t áttekintve azt látjuk, hogy egy eseti kiadásra annak esedékességekor nem lesz majd pénzünk, még nem feltétlenül van baj. Ebben az esetben lehet forrást bevonni, egyszerűbb, likviditást célzó megoldások, mint például a faktorálás, és persze a hitel is szóba jöhet. 

Ha a változó költségek fedezésére ilyen forrásokat könnyen és okszerűen tudunk alkalomszerűen bevonni, és később vissza is tudjuk ezeket fizetni, akkor nincs gond. Ha azonban a fix költségekre nincs elegendő fedezet a cash-flow-ban, és pláne, ha ez rendszeresen előfordul, akkor tudható, hogy baj van. Ha például a bérfizetés napján rendszeresen külső forrást kell bevonni vagy halasztani kell a fizetések átutalását, akkor a cash-flow mindennél egyértelműbben jelzi, hogy gondok vannak a vállalkozással.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!