Fedezet

A fedezet egy hitel vagy más kötelezettség biztosítéka, amiről a tulajdonosa lemond, ha nem vagy csak késve tudja teljesíteni a hitelszerződésben vállaltakat. Fedezet szinte bármi lehet, amit a másik fél elfogad: ingatlan, ingóság, áru, értékpapír.

  • + A fedezet javítja a hitelképességet.
  • + Ha csökken a bank kockázata, csökkenhet a kamat is.

  • - A fedezettel nem tehetünk szabadon akármit, akkor sem, amikor rendben törlesztünk.
  • - Ha nem fizetünk, a fedezet a hitelezőre száll.

Amikor hitelt veszünk fel, a bank a hitelbírálatkor arra törekszik, hogy csökkentse a kockázatát annak, hogy esetleg nem tudjuk időben törleszteni vagy egyáltalán visszafizetni a tőkét és kamatait. Ennek egyik módja, hogy fedezetet kér tőlünk, ami rászáll, ha nem tudunk törleszteni. Ha jó fedezetet tudunk felkínálni, értelemszerűen javul a hitelképességünk, és így akár csökkenhet a felszámított kamat is. 

A fedezet tehát olyan értéktárgy, amely a hitelfelvevőtől a hitelnyújtó birtokába kerülhet abban az esetben, ha utóbbi nem képes visszafizetni a hitelt az előzetesen megállapított feltételek szerint. Jó példa erre a jelzáloghitel. Ilyenkor a bank magát az ingatlant (vagy a hitelfelvevő tulajdonában álló másik ingatlant) jelöli meg a finanszírozás fedezetéül, amelynek megvásárlására a hitelt fel akarja venni. 

Ha valamit fedezetbe adunk és nem tudunk fizetni, akkor a bank szerzi meg az adott értéktárgyat, hogy eladja azt, és az érte kapott pénzből visszaszerezhesse az eredeti hitelösszeget. A fedezet garancia arra, hogy a hitelező nem veszíti el a pénzét, még akkor sem, ha a hitelfelvevő nem fizeti vissza a hitelt a szerződésben foglaltak szerint.

Fedezet bármi lehet, amit a hitelező elfogad, de leggyakrabban ingatlan, áru, autó, gép, értékpapír, attól függően, hogy mit tud a hitelfelvevő felkínálni. Fontos, hogy amit a hitelfelvevő fedezetként felkínál, azzal a továbbiakban nem rendelkezhet a hitelező engedélye nélkül.

Gazdálkodó szervezetek esetében előfordul, hogy a hitelfelvevő a számláján elkülönít egy meghatározott összeget, és erről a bankja kiállít egy fedezetigazolást a másik, hitelező bank számára. A hitelező bank számára ez elég erős biztosítéknak számít, hiszen bármikor hozzájut a pénzéhez, amikor a hitelezett éppen nem fizet. Kérdezhetjük, hogy miért vennénk fel hitelt, ha egyszer van pénzünk a másik banknál: nos, e megoldással rendszerint a valahol lekötött betétünkkel nyújtunk fedezetet, és leginkább az átmeneti fizetésképtelenség orvoslására szolgál. 

Beruházási hiteleknél gyakran előfordul, hogy a hitel fedezete az az eszköz (is) lesz, amit a hitelből meg akarunk vásárolni. Ugyanez a helyzet a gépjárműhiteleknél is: ezen a ponton érdemes körülnézni a piacon, hogy ugyanez az eszköz vagy autó nem szerezhető-e be lízinggel, ami egy akár kedvezőbb feltételeket is biztosító, de hasonló konstrukció.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!