Saját erő / Önerő / Önrész

A saját erő a beruházás bekerülési értékének azon része, amelyet a vállalkozás maga tesz hozzá a beruházási költségekhez.

Amennyiben a vállalkozás valamely projektjéhez, beruházásához külső forrást, például kölcsönt, hitelt vagy támogatást vesz igénybe, a hitelt, támogatást nyújtó általában elvárja, hogy a vállalkozás maga is vállaljon részt a projekt kockázatából és finanszírozásából.

Leegyszerűsítve a saját erő, önerő vagy önrész – a hétköznapokban gyakran szinonimaként, a támogatásokhoz kapcsolódóan azonban inkább önerőként, hitelek esetében elsősorban saját erőként használt – fogalma a projekt megvalósításához szükséges összegből az igénybe vett hitel vagy támogatás összegén felüli részt jelenti.

Ha a vállalkozás vissza nem térítendő támogatásból kívánja megvalósítani a projektjét, akkor önerőből kell fedeznie egyrészt a projekt – a pályázati felhívás szerint – elszámolható összköltségéből a támogatáson felüli részt, másrészt a projekt nem elszámolható költségeit is. Az önerő lehet saját forrás és egyéb, az államháztartási alrendszereiből származó egyéb támogatás is.

A pályázati felhívások – ismét egyszerűsítéssel élve – saját forrásnak minősítenek minden olyan forrást, amely nem tartalmaz a projekthez igénybe vett állami támogatást vagy központi uniós finanszírozást. Tehát például egy beruházási projekthez a támogatáson felül szükséges önerőt a vállalkozás biztosíthatja saját pénzéből, de akár egy e célra felvett hitelből is.

A támogatási kérelem benyújtásakor a pályázó vállalkozásnak nyilatkoznia kell a szükséges önerő rendelkezésre állásáról.

Hitelből, kölcsönből történő finanszírozás esetén a hitel típusa is befolyásolja, hogy szükséges-e saját erő. Forgóeszköz-finanszírozás esetén nem, de beruházási hiteleknél a hitelezők a kockázatuk csökkentése érdekében az esetek többségében megkövetelnek egy bizonyos önrészt, vagyis saját erőt. Ez azt jelenti, hogy a beruházás költségeinek egy részét hitelezik csak, a fennmaradó részt a beruházónak kell biztosítania. 

Hitelből történő finanszírozás esetén a szükséges saját erő a beruházás nettó (vagy ha a hitelfelvevő áfa-visszaigénylésre nem jogosult, bruttó) bekerülési értékének %-ában kerül meghatározásra. Kedvezményes hitelek esetén a saját erő semmilyen állami forrást nem tartalmazhat.

Az egyes beruházási hitelkonstrukciókhoz előírt saját erő nagyságát a hitel termékleírása, kondíciós listája tartalmazza, de mértéke tipikusan 10% és 25% közé szokott esni.

A projektek finanszírozásának sajátos megoldását kínálják az ún. kombinált hitelek, melyek egyszerre nyújtanak támogatás és kedvezményes hitel alapú forrást valamely projekt megvalósításához.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!