Beruházás

A vállalkozások – többek között – beruházások révén fejlesztik tevékenységüket.

Általános értelemben beruházásnak minősül minden olyan fejlesztés, amely során a vállalkozás fejleszti a termelőeszköz-állományát. A beruházás eredménye általában tartósan hozzájárul a vállalkozás működéséhez.

A beruházás finanszírozása többféle forrásból is megvalósulhat. A vállalkozásnak lehet elegendő saját forrása is, de dönthet külső forrásbevonás mellett is. Ez utóbbi esetben szóba jöhet a hitelből, vagy akár vissza nem térítendő támogatásból történő finanszírozás is. Mivel a beruházás tárgya (eredménye) általában a hitelképességet kedvezően befolyásoló biztosítékként is szóba jöhet, a hitelcélok és fajták között az egyik legnépszerűbb a beruházási hitel.

A beruházási hiteleket piaci vagy kedvezményes feltételekkel (ún. visszatérítendő támogatásként) kínálják a hitelpiac szereplői, pénzügyi közvetítői. Ha a vállalkozás a beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást (is) igényel, akkor azokat a pályázati felhívásokat érdemes kiválasztania, amelyek alapján az általa tervezett fejlesztés a leginkább megfelel a felhívás rendelkezései szerint támogatható tevékenységeknek és a hozzájuk kapcsolódóan elszámolható költségeknek. Az aktuálisan nyitva álló pályázati lehetőségek elérhetők a központi pályázati honlapon.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 11.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!