Támogatást megelőlegező hitel

A támogatást megelőlegező hitel a vissza nem térítendő támogatással megvalósuló beruházások esetén az állami támogatás előfinanszírozására szolgál.

A központi költségvetési, regionális és EU-s vissza nem térítendő támogatások utófinanszírozásúak, azaz a támogatást elnyerő vállalkozásnak előbb ki kell fizetnie a számlákat, és majd csak ezután nyújthatja be őket kifizetési igényléssel elszámolásra. A pályázatok többségénél a vállalkozásoknak lehetőségük van előlegigénylésre, azonban így is jelentkezhet likviditási szükséglet a pályázat megvalósítása (a számlák kifizetése) és a támogatás beérkezése között időszakban.

A támogatást megelőlegező vagy előfinanszírozó hitelek hitelcélja ennek a finanszírozási igénynek a kielégítése. Ezek jellemzően rövid, esetleg éven túli lejáratú, forint alapú, magas (az elnyert támogatás összegének akár 100%-át elérő) finanszírozási arányt kínáló hitelek, melyek elsődleges fedezete maga az elnyert támogatás. A hitel kizárólag a támogatási szerződésben elszámolható költségek kiegyenlítésére használható fel. A hitel törlesztése a befolyó támogatásból történik, ilyenkor a támogatás rendszerint egy, a bank által zárolt számlára érkezik.

A hiteligénylés során a bank felé benyújtandó a hitelcél igazolásáról szóló pályázati dokumentáció és a kedvező elbírálásról szóló határozat.

Amennyiben a vállalkozás beruházási projekthez nyert el támogatást, akkor nemcsak a támogatás előfinanszírozása, hanem az önerő biztosítása kapcsán is felmerülhet finanszírozási igénye. Mivel a támogatásintenzitás a beruházási projektek esetében jellemzően 50% körül alakul, a támogatáson felüli részt önerőből kell állni. Jóllehet az önerő egy része (általában 25%-a) saját forrásból kell, hogy származzon, a fennmaradó rész azonban  akár hitel igénybevételével is biztosítható. 

Az önerő, illetve a támogatás előfinanszírozásához a bankoknál elérhetők kedvezményes, azaz állami kamattámogatás mellett is igénybe vehető hitellehetőségek.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!