Diákhitel Központ / Diákhitel Zrt.

A Diákhitel Központ egy nem profitorientált pénzügyi intézmény, amely kimondottan a felsőoktatási tanulmányok pénzügyi támogatására jött létre.

A 2001-ben alapított, állami tulajdonú, az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. célja, hogy minden egyetemre, főiskolára felvett hallgató anyagi lehetőségeitől függetlenül folytathassa felsőfokú tanulmányait. A központ által kínált diákhitelek ezért olyan hitelek, melyek minden, a hazai felsőoktatásban részt vevő számára azonos feltételekkel igénybe vehetők, és akár jelentős részt is biztosítanak a főiskolai, egyetemi évek alatt a megélhetési, tanulmányi költségekből.

A diákhitelek abban is különböznek a normál, piaci alapú banki hitelektől, hogy a hiteligénylés teljes folyamata online történhet, nincs hitelbírálati folyamat (hiszen a hitelt minden aktív jogviszonnyal rendelkező felsőoktatási hallgató igénybe veheti), így nincs hitelbírálati díj sem és nem szükséges hozzá semmilyen külön fedezet vagy kezes.

Igen kedvező és egyedi a hitelek törlesztése is: a törlesztésre csak a tanulmányok befejezése után és a hitelfelvevő aktuális élethelyzetéhez, jövedeleméhez alkalmazkodva kell sort keríteni.

A Diákhitel Központ diákhitelei alapvetően kétféle hitelcélra vehetők fel: a mindennapi kiadásokra szabad felhasználású hitelként vagy a tanulmányok önköltségére nyújthatnak fedezetet. Mindkét esetben felvehető a hitel egyszeri alkalommal (ez a Diákhitel Plusz) vagy rendszeres, pl. havi ütemezésben is.

Az életviteli költségeket megfinanszírozó hitelek esetében a Diákhitel1 konstrukció rendszeres, havi vagy féléves ütemezésben biztosít legfeljebb havi 150 ezer forintig kedvezményes kamatozású hitelt.

A tanulmányi célú, a képzés önköltségét folyamatosan finanszírozó hitel a Diákhitel2 – ez kamatmentes és ráadásul egyedi törlesztési lehetőséget is kínál, díjmentes előtörlesztéssel, vagy akár végtörlesztéssel. 

Diákhitelt alapvetően olyan, bejelentett lakcímmel rendelkező 45 évnél fiatalabb magyar állampolgár igényelhet, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Ez alól kivételt jelentenek a Diákhitel Plusz esetében egyes struktúraváltó képzésben felnőttképzési jogviszonnyal részt vevők is, ők 55 éves kor alatt vehetik igénybe a hitelkonstrukciót.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!