Kötvény

A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Értékpapír Államkötvény Kibocsátó

A kötvény kibocsátója arra kötelezi magát, hogy a kötvény névértékét, annak kamatát és jutalékait a megjelölt időpontban és módon visszafizeti a kötvény mindenkori tulajdonosának. A kötvény megvásárlója a befektető, aki a kötvény megvásárlásával a meghirdetett feltételek mellett hitelt nyújt a kötvény kibocsátójának.

A kötvény névre szóló értékpapír, azaz a tulajdonosának igazolnia kell magát, hogy érvényesíthesse kötvényből fakadó jogait. Ez a dematerializált értékpapírok korában, a kötvények értékpapírszámlán történő nyilvántartásával automatikusan megvalósul.

A befektető számára – a kötvénykibocsátó saját kockázata mellett – az egyik legfontosabb szempont a kötvény által kínált kamat mértéke. A kötvények lehetnek fix vagy változó kamatozásúak. Az ún. zéró kupon vagy diszkont kötvények esetében a kibocsátás névérték alatt történik, és a kötvény kamatát a kibocsátási ár és a lejáratkor visszafizetett névérték közötti különbözet jelenti. A kötvény fizethet kamatot előre meghatározott rendszerességgel (pl. félévente, évente) a futamidő alatt, de akár lejáratkor egy összegben is. A futamidő végén, azaz a kötvény lejáratakor a kötvény kibocsátója mindig a kötvény névértékét fizeti vissza, valamint az esedékes kamatot.

A befektető számára a kötvényvásárlás legfontosabb kockázata a kibocsátó hitelképessége. Kötvényeket nemcsak vállalkozások, hanem például maga az állam is kibocsáthat. Pénzügyi alapvetés, hogy egy adott országban a legbiztonságosabb befektetést az állam által kibocsátott kötvények (kincstárjegyek, államkötvények) jelentik. A vállalati kötvények hitelkockázatának minősítését hitelminősítő ügynökségek (pl. Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch Ratings stb.) végzik és különböző kockázati csoportokba sorolják a kötvényeket. Befektetésre ajánlott kategóriába tartoznak a BAA (Moody’s), illetve BBB (S&P, Fitch) vagy annál jobb besorolású kötvények, míg bóvlinak minősülnek (junk) az ennél rosszabb kockázati besorolású kötvények. Kötvényvásárlás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy az adott kötvénynek milyen a hitelminősítése.

Kötvényeket vásárolni értékpapírszámla birtokában az értékpapírokat forgalmazó befektetési vállalkozásoknál lehet (bankok, brókercégek). A kötvények megvásárlása vagy eladása a kötvény napi árfolyamán történik. A kötvények árfolyamát erőteljesen befolyásolja az aktuális piaci kamatszint: egy emelkedő kamatkörnyezetben például a korábban – alacsonyabb kamatszint mellett – kibocsátott fix kamatozású kötvény árfolyama csökkenni fog.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!