Árfolyam

Árfolyamról olyan termékek esetében beszélünk, amelyekkel kereskedni lehet, az árakat a kereslet és a kínálat törvényei mozgatják és az árakat pillanatról pillanatra jegyzik.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Árfolyamkockázat Árfolyamnyereség Bitcoin

Árfolyama sok mindennek van, ilyenek a tőzsdei termékek a részvényektől a kötvényeken át a nyersanyagokig, de szabad piacokon jegyzik az áram vagy a gáz árfolyamát is. Mi most a különböző pénzek árfolyamáról fogunk beszélni. 

A pénzek árfolyamát egymással szemben jegyzik, azaz egy árfolyam mindig két pénznem egymáshoz viszonyított árát fejezi ki. Magyarországon leggyakrabban a forint euróhoz viszonyított árfolyamáról hallunk, részben azért, mert időnként megyünk külföldre és azon belül leginkább Európába, részben pedig azért, mert Magyarországnak az Európai Unió a legfontosabb kereskedelmi partnere. A forint euróhoz viszonyított árfolyama azt mutatja meg, hogy hány forintot kell adnunk egy euróért. Ezt a leggyakrabban így írjuk le: forint/euró. 

A pénz árfolyamának két oldala van, mivel azok a piaci szereplők, amelyek átváltással foglalkoznak, érthető okokból ezt nem ingyen teszik meg nekünk: olcsóbban vesznek, mint ahogy eladnak, így náluk nyereség keletkezik. Ebből viszont az következik, hogy minden váltásnál van vételi és eladási árfolyam és a kettő között, valahol középtájon helyezkedik el a középárfolyam. A vételi árfolyamon veszi meg tőlünk a pénzt a váltó intézmény és az eladásin ad nekünk olyan pénzt, amire szükségünk van. 

Ha például a forint/euró középárfolyam 360, míg a vételi árfolyam 355, az eladási pedig 365, akkor a bank 355 forintért vesz meg tőlünk egy eurót és azt 365 forintért adja el.

Ha pénzek árfolyamáról beszélünk, akkor meg kell különböztetnünk a valuta- és a devizaárfolyamokat. Valutaárfolyamról beszélünk, ha készpénzt váltunk készpénzre és devizaárfolyamról akkor, ha pénzre vonatkozó követelést váltunk át, tehát például forintszámláról utalunk eurószámlára valamilyen pénzösszeget. Devizaátváltáskor a vételi és az eladási árfolyamok között jellemzően kisebb a különbség, mint valuta váltásakor.  

A különböző árfolyamok között kitüntetett szerepet játszik a jegybanki középárfolyam. Ez Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett középárfolyam, amely számos hivatalos elszámolás és nyilvántartás alapja, egyebek között ezzel kell számolni, amikor a vállalkozás adóelszámolása készül. 

A pénzek egymáshoz viszonyított árfolyamát leginkább az adott országok gazdasági helyzete határozza meg, de az árfolyamok mozgásában nagy szerepet játszanak a jegybankok, amelyek kamatdöntéseikkel képesek befolyásolni a devizaárfolyamokat.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!