Valuta

A valuta valamely más ország törvényes fizetőeszköze a maga fizikai megjelenésében – azaz mint papírpénz vagy érme.

A valuta kézzel fogható törvényes külföldi fizetőeszköz: ha magunkkal visszük a forintunkat a pénztárcánkban külföldre, akkor az a határ átlépése előtt még nem valuta, a határ túloldalán azonban már igen. A valuta két megjelenési formája a bankjegy vagy az érme. Ezek eltérő bánásmódban részesülhetnek, az érméket például nem mindenhol váltják vagy plusz díjat számítanak fel a váltásuk után.

A valuta nem keverendő össze a devizával, ami nem készpénz, hanem pénzhelyettesítő eszköz (precízen egy külföldi ország fizetőeszközére szóló külföldi pénznemben fennálló követelés, azaz mondjuk itthon egy euróbankszámla vagy egy dollárcsekk). 

A valuta árfolyamának három megjelenési formája van. Az eladási valutaárfolyamért kapjuk meg forintunkért a kívánt valutát, és vételi valutaárfolyamról beszélünk, amikor a forintunkért valamely másik pénznemben kívánunk készpénzhez jutni. A középárfolyam e kettő között helyezkedik el – ezt a jegybank jegyzi és a hétköznapi életben kevés dolgunk van vele, inkább az elszámolásokhoz használják határon átívelő tranzakciók során, bár azok jellemzően inkább devizában történnek. 

A valuta és a deviza között fontos különbség, hogy a vételi és az eladási árfolyamok közötti (azaz a marzs) különbség valutában általában nagyobb, mint devizában, tehát a váltási költség devizában jellemzően kisebb. 

A valuta meghatározásában fontos kitétel, hogy törvényes fizetőeszköz. Így például a forgalomból kivont bankjegy már nem valuta, bár a kibocsátó ország nemzeti bankja korlátlan ideig beváltja. Nem tekinthető valutának az a helyi pénz sem, amit egy adott város vagy régió bocsát ki.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!