Kezesség

A kezességvállalással a kezes arra vállal kötelezettséget, hogy az eredeti adós helyett megfizeti az adósságot, ha az nem fizet vagy nem tud fizetni.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Hitelbírálat Garancia Rendelkezésre tartási idő

A kezességvállalás jellemzően a bankok egyik kockázatkezelési eszköze, amit a nem fizetés ellen alkalmaznak. Nem kell a szívünkhöz kapni, ha a bank felveti, hogy hozzunk kezest a szerződésbe, lehet, hogy éppen ezzel a megoldással válunk hitelképessé vagy csökken a hitel után felszámított kamat mértéke. 

A kezesség alapvetően kétféle lehet, egyszerű vagy készfizető. Az egyszerű kezességnél a hitelező csak akkor vonhatja be a kezest a kötelezettség teljesítésébe, ha ő maga már mindent megtett azért, hogy a tartozást az adóstól behajtsa, de nem járt sikerrel. 

A készfizető kezesség esetében a hitelező bármikor kérheti a kezest, hogy lépjen be és fizessen az eredeti adós helyett. Ilyenkor a fizetés akár meg is osztható az eredeti adós és a kezes között, a megosztás arányairól pedig a hitelező dönthet. A bankok mindig készfizető kezességet várnak el, amikor kezes bevonását látják szükségesnek. 

Fontos tudni, hogy ha kezességet vállalunk valakinek a hitelére és ő nem fizet, akkor – miután fizettünk – az eredeti követelés ránk száll, tehát az adós már nekünk fog tartozni, azaz mi magunk is megpróbálhatjuk behajtani az eredeti adóson a követelést. Ugyanez persze fordítva is igaz, ha valaki kezesként helyettünk fizet.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!