Támogatási előleg

Támogatási előleg igénylésével biztosítható a költségek felmerülése és a támogatás kézhez vétele közötti időszak finanszírozása.

A vissza nem térítendő támogatás általában utófinanszírozásként érkezik meg a vállalkozáshoz, azaz előbb ki kell fizetnie a számlákat, majd ezután tudja azokat kifizetési igénylés keretében elszámolásra benyújtani az EPTK-felületen és hozzájutni – a tartalmi és formai szempontból is megfelelő kifizetési igénylés beérkezésétől számított 45 napon belül – a támogatáshoz.

Ezt a finanszírozási kihívást enyhítheti a támogatási előleg igénylése. Ez azonban nem minden pályázat keretében lehetséges. Erről, illetve az igényelhető előleg (a megítélt támogatás %-ában vagy fix összegben meghatározott) mértékéről a pályázati felhívás rendelkezik. 

Az előleg igénybevételét a támogatott vállalkozás kezdeményezi egy előlegigénylési kérelem benyújtásával az EPTK felületen. Az előleg – a megfelelően kitöltött előlegigénylés benyújtását követően – 15 napon belül érkezik meg a vállalkozás bankszámlájára.

Az előleggel kapcsolatos általános szabály, hogy nem lehet támogatási előleget igényelni, ha a támogatás kifizetésére a projekt megvalósítását követően egy összegben kerül sor. A támogatási előleg kifizetése viszont lehetséges egy vagy több részletben is, valamint a kapott előleggel való elszámolást követően az előleg újra igényelhető.

Az előleggel való elszámolás egy időközi kifizetési igénylés benyújtásával történik. Fontos, hogy az előleg kifizetésétől számított legkésőbb 12 hónapon belül legalább a kapott támogatási előleg 60%-ával megegyező mértékű időközi kifizetési igénylést be kell nyújtani. Ellenkező esetben a kapott támogatási előleget vissza kell fizetni.

Amennyiben támogatási előleg nem igényelhető, megfontolandó valamilyen átmeneti banki finanszírozást használni.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!